Comertul electronic - generalitati

1x punct

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Pentru unele firme, comert electronic inseamna orice tranzactie financiara care utilizeaza tehnologia informatica. Pentru altele, notiunea de comert electronic acopera circuitul complet de vanzari - inclusiv marketingul si vanzarea propriu-zisa.

Multi considera comertul electronic ca fiind orice tranzactie comerciala condusa electronic pentru cumpararea unor produse cum ar f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comertul electronic - generalitati

Pentru unele firme, comert electronic inseamna orice tranzactie financiara care utilizeaza tehnologia informatica. Pentru altele, notiunea de comert electronic acopera circuitul complet de vanzari - inclusiv marketingul si vanzarea propriu-zisa.

Multi considera comertul electronic ca fiind orice tranzactie comerciala condusa electronic pentru cumpararea unor produse cum ar fi carti, CD-uri, bilete de calatorie si altele. Dar, comertul electronic are, in sens larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde, in fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci si totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de marketing ale unei firme si care pot include, spre exemplu, publicitate, vanzari, plati, activitati post-vanzare, servicii catre clienti etc.

Comert electronic inseamna, in acceptiune "traditionala", utilizarea in retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatiilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice.In conceptia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), "comertul electronic reprezinta desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei Internet, vanzarea de bunuri si servicii avand loc offline sau online".

O alta definitie este data de compania americana Automotive Industry Action Group: --"Comertul electronic reprezinta utilizarea unei tehnologii informatice avansate pentru a creste eficacitatea afacerilor si a relatiilor dintre partenerii de afaceri".Comertul electronic se construieste pe temelia avantajelor si structurii comertului traditional prin adaugarea flexibilitatii oferite de retelele electronice. Operand cu informatie digitala in retelele electronice, comertul electronic aduce noi oportunitati in conducerea activitatilor comerciale.

Industria comertului electronic face, iin general, distinctie intre mai multe tipuri de tranzactii, unele active, altele in asteptare:
- Business-to-Business (B-2-B sau BTB) cuprinde toate tranzactiile ce se efectueaza intre doi sau mai multi parteneri de afaceri. Aceste tranzactii se bazeaza, de obicei, pe sisteme extranet, ceea ce inseamna ca partenerii de afaceri actioneaza pe Internet prin utilizarea de nume si parole pentru paginile de web proprii. In termeni practici, in aceasta categorie de comert electronic poate fi orice firma care utilizeaza Internetul pentru a comanda de la furnizori, pentru a primi facturi si a efectua plati.

- Business-to-Consumer (B-2-C sau BTC) se refera la relatiile dintre comerciant si consumatorul final, fiind considerat comert electronic cu amanuntul. Aceasta categorie s-a extins foarte mult datorita World Wide Web : exista acum mall-uri pe tot Internetul care ofera toate tipurile de bunuri de consum, de la prajituri sau vinuri, la calculatoare si automobile.
- Business-to-Administration (B-2-A sau BTA) acopera toate tranzactiile dintre firme si autoritati administrative locale sau centrale. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii, licitatiile publice lansate de guvern sunt publicate pe Internet iar firmele pot raspunde pe cale electronica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.