Comertul cu ridicata

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Ca intermediar in procesul circulatiei marfurilor, comertul cu ridicata conduce implicit la prelungirea acestui proces prin operatii de vehiculare, stocare, pregatire, vanzare-cumparare. Astfel, trecerea produselor prin acest stadiu, duce la cresterea costului circulatiei marfurilor, ca urmare a cheltuielilor financiare, materiale, umane ocazionate de activitatea firmelor comerciale cu ridicata. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comertul cu ridicata

Ca intermediar in procesul circulatiei marfurilor, comertul cu ridicata conduce implicit la prelungirea acestui proces prin operatii de vehiculare, stocare, pregatire, vanzare-cumparare. Astfel, trecerea produselor prin acest stadiu, duce la cresterea costului circulatiei marfurilor, ca urmare a cheltuielilor financiare, materiale, umane ocazionate de activitatea firmelor comerciale cu ridicata.
Insa, necesitatea existentei comertului cu ridicata trebuie privita prin prisma avantajelor [1] pe care le prezinta pentru partenerii intre care intervine: producatori si detailisti.

1.Avantaje pentru producator:Comertul cu ridicata lanseaza si plateste comenzi in partizi mari de marfuri, alimentand constant fluxurile financiare ale producatorilor, permitand acestora continuarea fara intrerupere a activitatii;Comertul cu ridicata, stocand mari cantitati de produse, asigura producatorilor unele servicii logistice (depozitare, conditionare etc.);

Prin esalonarea in timp a comenzilor, prin previziunile evolutiei consumului, comertul cu ridicata contribuie la regularizarea productiei;Comertul cu ridicata ofera producatorilor informatii despre modul in care produsele acestora au fost primite de detailisti, faciliteaza fluxul de informatii intre piata si producator;Comertul cu ridicata realizeaza cataloage, documentatii, cercetari de piata, participa activ la campaniile de promovarea vanzarilor, la cunoasterea cerintelor pietei, la antrenarea consumatorilor.

Urmarind criteriile de clasificare din literatura americana [4] comertul de gross cuprinde patru mari grupe de en grosisti: comerciantii de gross independenti, agentii si brokerii, birourile si filialele producatorilor si detailistilor si en grosistii diversi.
A. Comerciantii de gross independenti sunt firme independente ce lucreaza pe cont propriu si au drept de proprietate asupra marfurilor pe care le comercializeaza. Ei mai sunt intalniti si sub denumirea de jobbers, distributors sau mill supply houses. Sunt cei mai numerosi, reprezentand, de exemplu, in SUA circa 50% din numarul total de en grosisti. La randul lor comerciantii de gross se divid in: comercianti de gross care ofera servicii complete si comercianti de gross care ofera servicii limitate.

1. Comerciantii de gross care ofera servicii complete propun o intreaga gama de servicii cum ar fi serviciile logistice (depozitarea si transportarea marfurilor, aranjarea lor pe rafturi, livrarea la sediul clientului), servicii financiare (credite-clienti, preluarea marfurilor ramase nevandute), asistenta in probleme de management sau servicii comerciale. Toate aceste servicii se reflecta intr-un nivel mai ridicat al marjei comerciale practicate. Comerciantii de gross care ofera servicii complete se impart, la randul lor, in alte doua categorii: comercianti de gross si distribuitori industriali:

a) Comerciantii de gros clasici vand in principal detailistilor si ofera o gama larga de servicii. El poarta si denumirea de: en grosisti de marfuri generale - daca comercializeaza mai multe linii de produse; de en grosisti de gama - daca ofera o linie sau doua de produse dar cu un sortiment, mai larg, divers, sau en grosistii de specialitati - ei ofera clientilor avantajul unei alegeri mai specializate si al cunoasterii mai profunde a produsului.

b) Distribuitorii industriali vand mai mult producatorilor, clientilor industriali (care cumpara marfa in scopul prelucrarii ei si nu revanzarii) decat detailistilor. Distribuitorii industriali ofera o gama larga de servicii ca: depozitare pe termen scurt, transport, livrare, credit, dar si sfaturi de utilizare a produselor. Obiectivul activitatii lor reprezinta o gama larga de produse, o linie generala sau una specializata.
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.