Comertul cu amanuntul

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Localizarea comertului cu amanuntul: este deja evidenta aprecierea ca functia de detail trebuie sa se exercite in contact direct si facil cu utilizatorul final al produselor vandute (consumator), ceea ce necesita o mare dispersie teritoriala a retelei de magazine. Localizarea retelei comerciale cu amanuntul va depinde nemijlocit de repartitia teritoriala a populatiei (atat sub aspect demografic, c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comertul cu amanuntul

Localizarea comertului cu amanuntul: este deja evidenta aprecierea ca functia de detail trebuie sa se exercite in contact direct si facil cu utilizatorul final al produselor vandute (consumator), ceea ce necesita o mare dispersie teritoriala a retelei de magazine. Localizarea retelei comerciale cu amanuntul va depinde nemijlocit de repartitia teritoriala a populatiei (atat sub aspect demografic, cat si sub aspectul puterii de cumparare).

• Gestionarea stocurilor de marfuri: aceasta conditie, esentiala pentru exercitarea functiei de detail, pune in discutie probleme tehnice proprii fiecarui profil de comert (metode de stocaj, dimensiuni, dispuneri spatiale, organizarea interioara a spatiilor de depozitare din magazine).

• Aspectele psihologice ale vanzarii: comertul cu amanuntul trebuie sa asigure intalnirea produselor cu consumatorii acestora. El este plasat, in circuitul economic, in punctul terminal, in momentul in care produsul intalneste omul in interiorul ciclului comercial: Aceasta intalnire incumba conditii optime ale contactului vanzator-client, derulat de o astfel de maniera incat nu numai sa mentina o clientela fidela, ci sa si atraga o noua clientela.

Are ca obiect vanzarea marfurilor a caror cerere este curenta, iar cumpararea se realizeaza de catre consumatori cu o frecventa constanta pe tot parcursul anului. Marfurile din aceasta categorie se asociaza in consum, iar majoritatea dintre ele sunt usor alterabile sau implica existenta unor termene de garantie. Drept urmare, comertul cu marfuri alimentare se caracterizeaza prin urmatoarele aspecte:

Existenta unei retele de mari unitati generale, care sa comercializeze marfuri alimentare, asigurand astfel cumparatorilor posibilitatea procurarii produselor necesare intr-un timp redus si in imediata apropiere a punctelor de consum; o rationala combinare a diferitelor tipuri de mari suprafete comerciale, cu existenta unor mici unitati specializate si de completare, care, pe langa marile magazine generale, predominante intr-o anumita zona, sa asigure desfacerea permanenta a produselor proaspete, cum ar fi: painea, laptele, carnea, pestele, legumele si fructele, etc.;

desfacerea pe langa sortimentul general de marfuri alimentare in stare naturala si a unor marfuri complementare sau a unor produse prelucrate industrial;Asemenea trasaturi fac ca sectorul marfurilor alimentare sa se caracterizeze printr-o larga varietate de forme de distributie, fiecare dintre ele prezentand caracteristici specifice.

Astfel, pot exista: comert alimentar general specializat pe vanzarea anumitor produse care necesita, prin natura lor, conditii speciale de vanzare, fie in ceea ce priveste tehnologiile de comercializare, fie cu privire la personalul folosit si la formele de distributie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.