Comercializarea ciocolatei

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.41

nivel: Facultate

O importanță deosebită pentru organizarea magazinului o are, printre altele, forma și mărimea sălii de vânzare. Experiența demonstrează că există o mare diversitate de forme ale sălii de vânzare. Noi am ales o forma dreptunghiulara deoarece sunt preferate formele pătrate și dreptunghiulare (cât mai apropiate de forma pătrată) datorită condițiilor optime de vizibilitate și de orientare a cumpărător[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comercializarea ciocolatei

O importanță deosebită pentru organizarea magazinului o are, printre altele, forma și mărimea sălii de vânzare. Experiența demonstrează că există o mare diversitate de forme ale sălii de vânzare. Noi am ales o forma dreptunghiulara deoarece sunt preferate formele pătrate și dreptunghiulare (cât mai apropiate de forma pătrată) datorită condițiilor optime de vizibilitate și de orientare a cumpărătorilor în sala de vânzare, de amplasarea mobilierului și utilajelor, de stabilirea celor mai raționale fluxuri ale mărfurilor, personalului și cumpărătorilor.

In sala de vânzare sunt create condiții de iluminare care să asigure, în timpul zilei, vizibilitate până în cele mai îndepărtate locuri, să permită studierea amănunțită a mărfurilor expuse, precum și distingerea fără efort, a întregii palete coloristice a mărfurilor.

Fluxul clienților în sala de vânzare

Fluxul clienților este conturat de modul cum este amplasat mobilierul comercial (rafturile, gondolele, mesele etc.) . Mobilierul s-a amplasat lângă pereți sau în centrul sălii de vânzare și delimiteaza culoarele pentru circulație. Fluxul trebuie să fie continuu, încât să conducă clienții pe toate culoarele.

Magazinul ”Charmy” are două uși, ambele cu deschiderea spre stradă.Lățimea culoarelor este de circa 2 m și ea trebuie păstrată constantă. Sunt prevăzute spații de staționare în dreptul caselor de marcat și a raioanelor mai solicitate. Depozitul este un spațiu în care se stochează mărfurile.

Amenajarea depozitului a fost facuta în funcție de:
- construcția sa: suprafață, înălțime,
- specificul produselor:condiții de temperatură, umiditate modalități de întreținere a produselor;
- modul de ambalare: fiecare ambalaj asigură o anumită protecție, are forme diferite, necesită alte mijloace de manipulare și alte modalități de stocare.

Organizarea interioară a depozitului respecta o serie de reguli:
a) menținerea ordinei și siguranței de păstrare a mărfurilor;
b) identificarea cu ușurință a fiecărui articol;
c) accesul facil la fiecare articol fără a deplasa alte produse;
d) preluarea mărfurilor din depozit după principiul “primul intrat, primul ieșit”.

Stocarea în depozit se face în funcție de viteza de circulație a produselor depozitate. Produsele depozitate pentru un timp scurt sunt stocate în apropierea culoarului principal de circulație, cele care sunt stocate pentru mult timp sunt așezate în zonele mai îndepărtate.

Zona I - se stochează mărfuri care au o viteză mare de circulație
Zona II - se stochează mărfuri care au o circulație lentă
Zona III - se păstrează stocurile de rezervă

Echipamentele folosite în depozit sunt:
- pentru stivuire - paleți, recipiente, rafturi, containere;
- pentru conservare - frigidere, camere frigorifice, instalații de aerisire;
- pentru manipulare - mașini de ridicat, manipulatoare;
- pentru transport - electrocar, motostivuitor, etc.

Munca în depozit este mecanizată și chiar informatizată. Mecanizarea este necesară pentru că se ridică și se manipulează cantități mari de produse. Acest lucru nu depinde numai de dotarea depozitului, ci de întreg sistemul logistic (modul cum producătorul ne trimite mărfurile, modul cum clienții doresc mărfurile).

Folosirea de paleți și de containere ușurează mecanizarea muncii. Informatizarea este necesară pentru evidența produselor, regăsirea lor, optimizarea stocurilor și a transportului.În depozite este important să se respecte normele de protecție a muncii. Specificul muncii, nivelul mai scăzut de calificare al muncitorilor face ca un procent mare de accidente să aibă loc în depozite de aceea magazinul nostru lucreaza doar cu profesionisti.

Spațial tehnic (vestiare, grupuri sanitare, instalații tehnice, birouri)-sunt atelierele necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii.

Spatii administrative si cu caracter social: birouri(ex: biroul sefului de unitate vestiare),grupuri sanitare, vestiare, instalații tehnice.

Echipamentul de prezentare și vânzare a mărfurilor îndeplinește un rol important în activitatea magazinului, contribuind la folosirea optimă a suprafeței de vânzare, la etalarea unei cantități cât mai mari de mărfuri și la crearea condițiilor favorabile de muncă pentru vânzători.

Magazinul este inzestrat cu urmatoarele mobiliere si utilaje necesare sortimentului de marfa:” ciocolata si produse din ciocolata” :
- paleți, recipiente, rafturi, containere;
- pentru conservare - frigidere, camere frigorifice, instalații de aerisire;
- pentru manipulare - mașini de ridicat, manipulatoare;
- pentru transport - electrocar, motostivuitor, etc.

Mobilierul este usor,multifunctional si principal lui functie este de a prezenta marfurile cat mai bine posibil.Acesta s-a amplasat lângă pereți sau în centrul sălii de vânzare și delimiteaza culoarele pentru circulație

Raportat la cerințele comerțului modern, se apreciază că durata de viață a echipamentului comercial variază între 5 și 10 ani, depinzând de calitatea materialului și de frecvența consumatorilor în magazin. Evident, deteriorarea constituie primul criteriu de înlocuire a echipamentului unui magazin. Al doilea criteriu vizează funcționalitatea echipamentului. Este vorba de așa-zisa “ uzură morală”, sub impactul căreia diferitele tipuri de mobilier și utilaj nu mai corespund unei comercializări optime a mărfurilor și nici normelor de rentabilitate și productivitate ale magazinului .

Casele de marcat . În rândul utilajelor de bază ale sălii de vânzare se cuprind și casele de marcat. Cumpărătorii apreciază buna funcționare a magazinului și după felul în care se desfășoară încasarea contravalorii mărfurilor. Numărul caselor de marcat este stabilit în așa fel încât să asigure un proces nestânjenit de încasare și să preîntâmpine aglomerările. Amplasarea caselor de marcat se face astfel încât să favorizeze utilizarea unei tehnologii comerciale moderne, eficiente. Realizarea acestui obiectiv a implicat respectarea anumitor cerințe, dintre care menționăm :

- Asigurarea desfășurării unei circulații nestânjenite a clienților, încât fluxul acestora să nu se intersecteze în fața caselor de marcat;

- Clienții vor fi îndrumați în așa fel încât toate casele să fie solicitate în mod relativ uniform ;Evitarea ajungerii în situații de aglomerare ; supravegherea nestânjenită, de către casieră, a unei părți din sala de vânzare ;Gruparea într-un loc bine delimitat, în cazul vânzării prin autoservire, a caselor de marcat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.