Comentariul poeziei Singuratate de Mihai Eminescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.69

nivel: Liceu

In compozitia poeziei se disting doua planuri. Primul plan insera 1-7 strofe ce adincesc atmosfera singuratatii, tristetii si melancoliei. In celalalt plan se includ ultimele 3 strofe ce activeaza starea eului liric datorita aparitiei iubitei.Poezia incepe cu imaginea unui spatiu mediu al eului liric: perdele, masa, foc, soba, care denota atmosfera de intimitate tensionanta. Antiteza "focul pilpie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comentariul poeziei Singuratate de Mihai Eminescu

In compozitia poeziei se disting doua planuri. Primul plan insera 1-7 strofe ce adincesc atmosfera singuratatii, tristetii si melancoliei. In celalalt plan se includ ultimele 3 strofe ce activeaza starea eului liric datorita aparitiei iubitei.Poezia incepe cu imaginea unui spatiu mediu al eului liric: perdele, masa, foc, soba, care denota atmosfera de intimitate tensionanta. Antiteza "focul pilpie in soba / iara eu pe ginduri..." determina o stare emotionala brusca. In camera iluminata de pilpiitul flacarii din soba, se proiecteaza chipul prizonierului al amintirilor.

Epitetul "perdelele lasate" si verbele "pilpie", "cad", "tiriiesc" releva monotonia, stagnarea timpului in care este cuprins eul liric. Repetitia si aliteratia" stoluri, stoluri trec prin minte" determina inundarea spatiului cu amintiri abundente de dulci fantasme, de dulci iluzii, generind o stare meditativa, somnolenta. Epitetul dublu "negri, vechi zidiri" nuanteaza indepartarea in timp si spatiu a eului liric, al carui suflet este ca o zidire. Motivul amintirilor rezida din simbolul greieri, epitetul dublu "grele, mingiioase amintiri" si metafora "se sfarma-n suflet", care creeaza un zbucium sufletesc, invaluit de o stare dezolanta, de o trista amintire persistenta.

Motivul trecerii timpului este accentuat de actiunile simbolurilor zoomorfe: greieri, soareci, care trezesc imediat melancolia si lupta impotriva scurgerii iremediabile a timpului. Lupta cognitiva se regaseste prin scris. Metonimia "suna cleampa" determina aparitia iubitei, bucuria iubirii fiind singura care ii poate insufla incredere in viata.

Antiteza relevata prin adjectivele opuse, antonimice "desarta plina" si "negru-lumina" determina schimbarea radicala a atmosferei si invaluita anterior in pesimism in una activa la ivirea iubitei, care este comparata cu o "icoana de lumina", denotind sacralitatea iubirii. Metafora "privazul negru al vietii" sugereaza ideea unei vieti lipsite de bucurii, una solitara, care devine gratiei iubitei luminata, caci numai ea e in stare sa dea un alt sens vietii intunecate a poetului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.