Comentariu nuvela psihologica - Moara cu noroc - Ioan Slavici - bacalaureat

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: 0

Nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici este publicata in anul 1881, in volumul de debut "Nuvele din popor", reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului.Moara cu noroc de Ioan Slavici este o specie epica in proza, cu o constructie riguroasa, cu un fir narativ central. Personajele relativ putine pun in evidenta evolutia personajului principal, complex, puternic individualizat.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comentariu nuvela psihologica - Moara cu noroc - Ioan Slavici - bacalaureat

Nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici este publicata in anul 1881, in volumul de debut "Nuvele din popor", reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului.Moara cu noroc de Ioan Slavici este o specie epica in proza, cu o constructie riguroasa, cu un fir narativ central. Personajele relativ putine pun in evidenta evolutia personajului principal, complex, puternic individualizat.

Se observa tendinta de obiectivare a perspectivei narative, impersonalitatea naratorului, naratiunea la persoana a III-a, atitudinea detasata in descriere, veridicitatea.Este o nuvela psihologica prin tematica, modalitati de caracterizare a personajelor si de investigare psihologica, prin natura conflictului.Tema sustine caracterul psihologic al nuvelei, si anume, consecintele nefaste si dezumanizante ale dorintei de inavutire pe fundalul societatii ardelenesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Titlul nuvelei este mai degraba unul ironic. Toposul ales, carciuma numita Moara cu noroc reprezinta defapt "moara cu ghinion", "moara care aduce nenorocirea" deoarece usurinta castigurilor de aici ascunde abateri etice grave, respectiv nelegiuirea si crima.Nuvela debuteaza cu un percept moral izvorat din intelepciunea batraneasca, rostit de mama-soacra, care are in nuvela rolul corului din tragedia antica greaca: "- omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca-i vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit".

In expozitiune, descrierea drumului care duce la Moara cu noroc si a locului in care se afla, fixeaza un peisaj cadru obiectiv al actiunii: "De la Ineu drumul de tara o ia printre paduri si printre tarini, lasand la dreapta si la stanga satele asezate prin colturile vailor. Timp de un ceas si jumatate drumul e bun; vine apoi un pripor, pe care il urci, si dupa ce ai coborat in vale, trebuie sa faci un popas, sa adapi calul ori vita din jug si sa le mai lasi timp de rasuflare, fiindca drumul a fost cam greu, iara mai departe locurile sunt rele".

Simetria incipitului cu finalul se realizeaza prin descrierea drumului. Simbolistica initiala a drumului se completeaza cu sugestia drumului vietii care continua si dupa tragedia de la Moara cu noroc: "Apoi ea lua copii si pleca mai departe".Intriga nuvelei o constituie aparitia la Moara cu noroc a lui Lica Samadaul, un personaj ciudat, carismatic, care tulbura linistea familiei lui Ghita, dar si pe cea a acestuia. Cu toate ca isi da seama ca Lica reprezinta cu pericol pentru el si pentru familia sa, Ghita nu se poate sustrage influentei malefice pe care acesta o exercita asupra lui si nici tentatiei inavutirii.

Desfasurarea actiunii incepe odata cu masurile inteprinse de Ghita pentru a se putea apara de Lica: merge la Arad sa-si cumpere doua pistoale, isi ia doi caini pe care ii asmute impotriva turmelor de porci ale lui Lica, angajeaza inca o sluga, pe Marti "un ungur inalt cat un brad". Cu toate acestea, odata cu venirea lui Lica la Moara cu noroc incepe procesul instrainarii iremediabile a lui Ghita fata de familie.

Acesta devine mohorat, violent, ii plac jocurile crude, primejdioase, are gesturi de brutalitate neinteleasa fata de Ana si fata de copii. Ajunge sa fie implicat fara voia sa in furtul de la arendas si in uciderea unei femei, stricand astfel imaginea buna pe care o aveau ceilalti despre el.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.