Comentariu nuvela istorica - Alexandru Lapusneanu - Costache Negruzzi - bacalaureat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: 0

Publicata in anul 1840 in primul numar al Daciei Literare, nuvela Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi este prima nuvela istorica din literatura romana, o capodopera a speciei si un model pentru cei care au cultivat-o ulterior.Aceasta nuvela este o opera epica in proza, cu o constructie riguroasa, cu un fir narativ central. Personajele relativ putine sunt caracterizate succint si graviteaza [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comentariu nuvela istorica - Alexandru Lapusneanu - Costache Negruzzi - bacalaureat

Publicata in anul 1840 in primul numar al Daciei Literare, nuvela Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi este prima nuvela istorica din literatura romana, o capodopera a speciei si un model pentru cei care au cultivat-o ulterior.Aceasta nuvela este o opera epica in proza, cu o constructie riguroasa, cu un fir narativ central. Personajele relativ putine sunt caracterizate succint si graviteaza in jurul personajului principal.

Nuvela care ca tema evocarea artistica a unei perioade zbuciumate din istoria Moldovei, la mijlocul secolului al XVI-lea, cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul, lupta pentru impunerea autoritatii domnesti si consecintele detinerii puterii de catre un domnitor crud, tiran.Naratorul este omniscient, sobru, detasat, preponderent obiectiv, dar subiectiveaza usor naratiunea prin epitetele de caracterizare: "tiran", "curtezan", "miselul boier" etc.

Naratiunea la persoana a III-a este cu focalizare zero, viziunea "dindarat" si se desfasoara linear, cronologic, prin inlantuirea secventelor narative si a episoadelor.Incipitul si finalul se remarca prin sobrietate iar stilul lapidar se aseamana cu cel cronicaresc.Paragraful initial rezuma evenimente care motiveaza revenirea la tron a lui Lapusneanul iar frazele finale consemneaza sfarsitul tiranului in mod concis si obiectiv: "Acest fel fu sfarsitul lui Alexandru Lapusneanul, care lasa o pata de sange in istoria Moldaviei. La manastirea Slatina, zidita de el, unde e ingropat, se vede si astazi portretul lui si al familiei sale".

Echilibrul compozitional este realizat prin segmentarea textului narativ in cele patru capitole, ce fixeaza momentele subiectului.
Capitolul I cuprinde expozitiunea - intoarcerea lui Alexandru Lapusneanul la tronul Moldovei in 1564, in fruntea armatei turcesti si intalnirea cu solia formata din cei patru boieri: Veverita, Motoc, Spancioc si Stroici - si intriga - hotararea domnitorului de a-si relua tronul si dorinta sa de razbunare fata de boierii tradatori.

Capitolul al II-lea corespunde, ca moment al subiectului, desfasurarii actiunii si cuprinde o serie de evenimente declansate la reluarea tronului de Alexandru Lapusneanul: fuga lui Tomsa in Muntenia, incendierea cetatiilor, desfiintarea armatei pamantene, confiscarea averilor boieresti, omorarea unor boieri si interventia domanei Ruxandra pe langa domnitor pentru a inceta cu crimele si promisiunea pe care acesta i-o face.

Capitolul al III-lea cuprinde mai multe scene, atingandu-se astfel punctul culminant: participarea si discursul domnitorului la slujba duminicala de la mitropolie, ospatul de la palat si uciderea celor 47 de boieri, respectiv omorarea boierului Motoc de catre multimea revoltata.Deznodamantul nuvelei il reprezinta uciderea prin otravire a domnitorului de catre doamna Ruxandra, deoarece odata cu insanatosirea, acesta ameninta ca ii va omori pe toti, inclusiv pe propriu fiu, urmasul la tron.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.