Comentariu Morometii Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Perspectiva naratorului obiectiv se completeaza prin aceea a reflectorilor, Ilie Moromete in primul volum si Niculae Moromete, fiul cel mic, in cel de-al doilea volum.Efectul este limitarea omniscientei.
Tema centrala este destramarea simbolica pentru gospodaria taraneasca traditionala- a unei familii de tarani dintr-un sat din Campia Dunarii, Silistea- Gumesti. Roman al unei fami[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comentariu Morometii Marin Preda

Perspectiva naratorului obiectiv se completeaza prin aceea a reflectorilor, Ilie Moromete in primul volum si Niculae Moromete, fiul cel mic, in cel de-al doilea volum.Efectul este limitarea omniscientei.
Tema centrala este destramarea simbolica pentru gospodaria taraneasca traditionala- a unei familii de tarani dintr-un sat din Campia Dunarii, Silistea- Gumesti. Roman al unei familii "Morometii" este o fresca a vietii rurale dinaintea si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. O alta tema este criza comunicarii si tema timpului viclean "nerabdator", relatia dintre individ si istoria care nuanteaza tema sociala.

Primul volum are trei parti cu o actiune care se desfasoara pe parcursul verii, cu trei ani inaintea izbucnirii razboiului.
Simetria compozitionala este data de cele doua referiri la tema timpului, in incipit si in finalul romanului. La inceput timpul pare a fi ingaduitor, avea nesfarsita rabdare cu oamenii, "viata se scurgea fara conflicte mari", iar in final, "timpul nu mai avea rabdare". Imaginea timpului rabdator reprezinta doar o iluzie a lui Moromete.

Un triplu conflict va destrama familia lui Moromete. Exista conflictul dintre Ilie Moromete si cei trei fii ai sai din prima casatorie, Paraschiv, Nila si Achim, declansat dintr-o modalitate diferita de a intelege lumea. Fiii il dispretuiesc pe Moromete pentru ca nu e capabil sa transforme in bani produsele agricole precum vecinul Tudor Balosu. Cel de-al doilea conflict izbucnit intre Moromete si Catrina, sotia lui, intrucat Moromete vanduse in timpul secetei un pogon din lotul Catrinei, promitandu-i acesteia in schimb trecerea casei pe numele ei. De teama fiilor sai, care o urau pe Catrina, Moromete amana implinirea promisiunii.

Criza se accentueaza in cel de-al doilea volum, cand Catrina il paraseste pe Moromete, dupa ce afla de vizita lui la Bucuresti si Al treilea conflict se desfasoara intre Moromete si sora sa Guica, care si-ar fi dorit ca fratele sa nu se mai casatoreasca, astfel ea ar fi ramas in casa fratelui sau, sa aiba grija de copii si gospodarie. Ura ei fata de Catrina le este transmisa si celor trei fii mai mari ai lui Moromete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.