Comediile d-lui Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.13

nivel: Gimnaziu

Pentru a apăra pe Caragiale de acuzația de imoralitate, ce depășea în mod clar planul esteticului, Maiorescu aduce în discuție teoria hegeliană a înălțării impersonale prin artă : << Orice emoție estetică, fie deșteptată din sculptură, fie prin poezie, fie prin celelalte arte, face pe omul stăpânit de ea, pe câtă vreme este stăpânit, să se uite pe sine ca persoană și să se înalțe în lumea ficțiuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comediile d-lui Caragiale

Pentru a apăra pe Caragiale de acuzația de imoralitate, ce depășea în mod clar planul esteticului, Maiorescu aduce în discuție teoria hegeliană a înălțării impersonale prin artă : << Orice emoție estetică, fie deșteptată din sculptură, fie prin poezie, fie prin celelalte arte, face pe omul stăpânit de ea, pe câtă vreme este stăpânit, să se uite pe sine ca persoană și să se înalțe în lumea ficțiunii ideale. >> Se poate vorbi în felul acesta de o << obiectivitate curată >>.

Personajele trebuie să vorbească cum vorbesc, căci numai astfel ne pot menține în iluzia realității în care ne transportă. Menținerea acestei iluzii este singurul element hotârâtor, și un limbagiu academic în gura lui Nae Ipingescu ar nimici toată lucrarea ; pe rând în gura lui Ramiro din eleganta << Sara la curte >> a d-lui Ioan Cerchez este foarte potrivit >>.

Impersonalitatea în artă există și în alte opere : << Murillo a zugrăvit madone, dar a zugrăvit și copii murdari și zdrențuroși, care mănâncă pepene. Poate zice cineva că madonele lui Murillo se țin de adevărata pictură, iar acei copii zdrențuroși ar fi prea triviali pentru artă ?
În faimosul Salon Carre din Louvre la Paris, unde este așezată la un loc chintesența picturei frumoase, se vede, alăturea cu Sfânta familie a lui Rafael, femeia hidropica a lui Gerard Dow, dinaintea căreia stă doctorul, examinându-i lichidul într-o sticlă. A contestat vreodată cineva acestui tablou al lui Dow marea lui valoare artistică ? >>. Noțiunea de trivial nu este potrivită nici pentru comediile lui Caragiale : << << Trivial >> este o impresie relativă din lumea de toate zilele, ca și decent și indecent. >>

Artistul nu poate să descrie o lume << trivială >>, dacă el asigură operei sale autenticitatea care o proiectează în spațiul ideal al ficțiunii și al emoției estetice superioare. Paradoxal, tocmai incapacitatea artiștilor inautentici de a realiza catharsis-ul prin artă este sursă de trivialitate și de imoralitate : << Dacă pseudoartistul rămâne el însuș în această lume de rând, dacă el însuș nu se lasă cuprins de inspirarea impersonală, și prin urmare nu ne poate transporta nici pe noi în lumea curată a ficțiunilor, atunci se înțelege că lucrarea sa poate să fie trivială, indecentă, lascivă, după cum îi este felul și ținta. Dar aceasta nu atârna nici de la obiect, nici de la expresii, ci de la chiar genul inspirării sale ; și atunci o împărăteasă cu expresii academice, manierate, după gustul trecător al unui public trecător, poate să fie într-adevăr trivială, pe când soția cherestegiului Dumitrache nu este >>.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.