Comedia umana - Personaje secundare -

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Facultate

Cea mai mare energie se consuma in jurul personajelor: Felix, Otilia , Pascalopol,cei trei naufragiati in oceanul patimilor de imbogatire. Dragostea pentru Otilia ii dezbina pe cei doi barbati si determina coalitia lui Stanica si a Aglaei. Toate privirile sunt indreptate catre Otilia. Ea e iubita diferit: de Felix, juvenil, de Pascalopol, senzual si patern, de mos Costache, la modul tutorelui. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comedia umana - Personaje secundare -

Cea mai mare energie se consuma in jurul personajelor: Felix, Otilia , Pascalopol,cei trei naufragiati in oceanul patimilor de imbogatire. Dragostea pentru Otilia ii dezbina pe cei doi barbati si determina coalitia lui Stanica si a Aglaei. Toate privirile sunt indreptate catre Otilia. Ea e iubita diferit: de Felix, juvenil, de Pascalopol, senzual si patern, de mos Costache, la modul tutorelui.

Fiecare personaj propune ipoteza lui despre sufletul feminin, dar majoritatea impresiilor ii apartin lui Felix. Otilia tulbura prin neprevazutul comportarii. Rasfatatul, dezordinea, instabilitatea, inclinatia spre lux, spiritul independent se regasesc in odaia ei cu trei oglinzi, cu sertarele si dulapul de haine, pline cu gheme, cu panglici, camasi de matase, cu fotoliile in care zac rochii, palarii, jurnale de moda frantuzesti, note muzicale pentru piano-forte.

Fata trece cu repeziciune de la o stare la alta, obisnuita sa i se indeplineasca orice dorinta. Actiunile se succed imprevizibil, incat Felix este derutat. O vede cantand la pian, apoi alergand prin curte, mancand batoane de ciocolata, intretinand convorbiri agreabile, inconsistente, cu primul vizitator, punand deodata intrebari fara posibilitatea de a riposta, pentru ca, distrata, sa recada in banalitate.

Este fata suava, sanatoasa, vioaie, desteapta, spontana, fara griji, alintata, obisnuita sa nu ia lucrurile in tragic. Otilia amesteca o seriozitate rece, plictisita,dezgustata, cu cele mai teribile copilarii. Se ocupa de imbracamintea papusilor si, nemultumita de gospodaria Marinei, isi pune un sort si se aseaza la treaba in bucatarie.

A doua zi, dupa ce s-au cunoscut, Otilia ii recita lui Felix, in picioare, pe o banca, intinzand mainile si declamand infundat: " Voi sunteti urmasii Romei, niste rai si niste fameni "1 si apoi, ii propune, pe tonul cel mai grav, sa fuga impreuna in lume.
Farmecul ei emana din absurdul comportarii, din contradictie, din inconsecventa.

Ce nu intelege Felix este distanta dintre diferite gesturi ale fetei adorate. Manifestarile puternice de tandrete si de cochetarie feminina alterneaza cu momentele solemne in care Otilia hotaraste si are initiativa.Ceea ce o satisface e gandul ca e libera, ca cei din jurul ei ii indeplinesc orice capriciu. Costache rade din toata fiinta, agreand prezenta ei, cand ii inconjoara gatul cu mainile subtiri. Pascalopol raspunde la orice chemare, Felix ii jura credinta vesnica. Spaima ca pot exista stavile in fata imperativelor ei sufletesti o paralizeaza.

Ca si cei din jur, ea traieste cu iluzia libertatii. Protectorii ei nu-i pot garanta o viata senina: Costache, fiindca avaritia e mai puternica, Pascalopol, deoarece relatia dintre omul in varsta si fata tanara este sortita pieirii, iar Felix, pentru ca traieste animat de proiectul carierei sale.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.