Comedia - O scrisoare pierduta I.L.Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Este de retinut ca efectul comic este conditionat de sentimentul de detasare superioara a spectatorului in raport cu lumea ce se agita pe scena. in cazul comediilor cu tenta satirica, efectul este dat de contrastul intre imperativele statutului pe care personajele si-1 aroga si masura ridicol de modesta in care acestea reusesc sa le satisfaca. Potrivit surselor efectului comic, se vorbeste de comi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comedia - O scrisoare pierduta I.L.Caragiale

Este de retinut ca efectul comic este conditionat de sentimentul de detasare superioara a spectatorului in raport cu lumea ce se agita pe scena. in cazul comediilor cu tenta satirica, efectul este dat de contrastul intre imperativele statutului pe care personajele si-1 aroga si masura ridicol de modesta in care acestea reusesc sa le satisfaca. Potrivit surselor efectului comic, se vorbeste de comic de situatie, de intriga, de caracter, de moravuri si de limbaj, insa foarte frecvent acestea coexista.

I.L. Caragiale: O scrisoare pierduta
Cea mai cunoscuta comedie a lui Caragiale imbina intr-o imagine unitara un aspect caracteristic epocii sale, politicianismul, pe fundalul unei pasiuni generalizate pentru politica a intregii societati romanesti - ramase cel mai adesea ori la nivelul discursului emfatic, agramat si gaunos - cu eterna situaAZtie comica a triunghiului conjugal ce propune ca personaj ridicol sotul batran, incornorat si naiv.

Actiunea comediei e plasata in timpul alegerilor, moment ce presupune o radicalizare a disputelor politice si, din chiar gruparea rolurilor in lista de pre-zentare, se constata existenta a doua tabere, din care una, gratie functiilor publice mentionate, detine puterea (Trahanache este prezident al tuturor comitetelor si comitiilor existente in judet, ai caror membri sunt avocatii Farfuridi si Branzovenescu, Tipatescu este prefect), in vreme ce in tabara adversa, avocatul Catavencu este "prezident" doar la propriile fundatii - un ziar, "Racnetul Carpatilor", si o "sotietate" cu un nume lung, bombastic si ridicol, din care se distinge cu mare dificultate domeniul de interes, cel economic.

In ciuda virulentei atacurilor lui Catavencu - aspirantul la putere -pe care prefectul Tipatescu le citeste infuriat in ziarul "Racnetul Carpatilor" chiar in prima scena a comediei, din istorisirea politaiului despre conversatia auzita in casa sefului opozantilor rezulta ca pentru victoria in alegeri acesta miza pe sustinerea candidaturii sale chiar de catre "bampir", adica de prefect, fapt ce pune in lumina precaritatea temeiurilor conflictului politic, in fond o ciondaneala pentru ciolan.

Toate manifestarile publice dezvaluie inconsisAZtenta acestui conflict la care alegatorul de rand, figurat prin Cetateanul turmentat, asista ca la un atragator spectacol de cuvinte fara nici o legatura cu realitatea, caci, desi foarte mandru ca este "nembru" al "sotietatii cioclo-pedice" a lui Catavencu, alegatorul turmentat nu vede nici o legatura intre calitatea aceasta si votul sau. Ca o culme a lipsei totale de relevanta a optiunii politice, vechiul "luptator de la patrusopt", Agamita Dandanache, castigatorul in alegeri, marturiseste cu inocenta ca a fost ales "in toate camerele, cu toate partidele... ca tot romanul impartial".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.