Combustibili nucleari

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.37

nivel: Liceu

Primele bombe atomice
La 16 iulie 1945,in desertul din Alamogordo,in statul New Mexico din S.U.A. a avut loc explozia primei bombe atomice experimentale,instalata pe un turn de mica inaltime.Experimentul areusit pe deplin. In urma exploziei s-a format o palnie uriasa cu diametrul de 250 de metri di adanca de circa 30 metri.

Pe langa aceasta, intreg teritoriul pe o raza de 80[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Combustibili nucleari

Primele bombe atomice
La 16 iulie 1945,in desertul din Alamogordo,in statul New Mexico din S.U.A. a avut loc explozia primei bombe atomice experimentale,instalata pe un turn de mica inaltime.Experimentul areusit pe deplin. In urma exploziei s-a format o palnie uriasa cu diametrul de 250 de metri di adanca de circa 30 metri.

Pe langa aceasta, intreg teritoriul pe o raza de 800 de metri ,inclusiv palnia aparuta brusc si rapid in desert ,s-a dovedit a fi contaminat cu substante radioactive. Contaminarea acestei suprafete a fost atat de persistenta,incat nici dupa 4 ani de la explozie nu disparuse cu totul.

La mai putin de o luna de la experimentul reusit, la 6 si 9 august, au fost lansate asupre oraselor hiroshima si Nagasaki 2 bombe atomice,singurele de care dispuneau atunci americanii. Aceste bombe,prima cu uraniu si a doua cu plutoniu, s-au dovedit a fi suficiente pentru a sterge de pe fata pamantului cele 2 mari orase japoneze.

Puterea exploziei atomice(pe baza exploziei de la Hiroshima)
Radiatia luminoasa: Explozia a fost insotita de o lumina puternica, dupa care aparut un glob de foc,caspandea o lumina puternica orbitoare.Cand a atins dimensiuni maxime, globul de foc avea dimensiuni de 100-150 metri.

Potrivit calculelor teoretice temperatura din interiorul globului earde cateva milioane de grade,iar dupa 0,001 secunde temperatura ascazut la 300.000 grade.Pe masura cresterii globului ,temperatura lui scadea,masurand la suprafat cam 900-10000 grade.

Avand o temperatura atat de ridicata ,aproape de necrezut,globul de foc adevenit o sursa de radiatie luminoasa.La suprafata globului de foc aparut in urma exploziei nucleare tempeartura era de 10.000(la o soba este de cam 800 de grade).

In apropierea centrului exploziei nucleare din Hiroshima, tiglele si granitul s-au topit la suprafata capatand aspect sticlos.Suprafata tiglelor s-a acoperit cu bule asemenea celor produse de trecerea unui gaz printr-un lichid,astfel incat a luat aspectul pietrei sponci.Suprafata granitului a devenit sfaramicioasa,descoperind partile neatinse.

Se stie ca tigla se topeste la temperaturi de peste 1200 grade,iar la un km de centrul exploziei s-au gasit bucati de tigla topita.Astfel suprafata obiectelor de pe pamant s-a incalzit la o temperatura de cel putin 1200 grade.Este foarte probabil ca in centrul ezploziei suprafata obiecteleo a atins cel putin 6000 grade.

Durata iradierii luminoase a durat intre 0,5-1,0 secunde;din aceasta cauza,radiatia actionat numai asupra stratului superficial al obiectelor.Incendiul urias de la Hiroshima nu s-a datorat nu numai actiuni fulgeratoare a radiatiei luminoase, ci si datorita actiunilor secundare,legate de prabusirea cladirilor (precum in timpul cutremurelor).

Suflul exploziei:
Suflul de o putere extraordinara care a lovit pe oameni dupa explozie a distrus in intregime diferite edificii lae orasului. Dupa parerea unora,pe oraza de 3-4 km de la centrul exploziei si intr-un timp de circa 0,4 secunde ,viteza de deplasare suflului 600-800 m/s.(in timpul unui taifun viteza de deplasare a vantului este de 70-80 m/s). La asemenea viteza era vorba de o unda de soc.aerul s-a transformat efectic intr-un corp aleatric,iar unda de soc actioneaza ca un zid elastic care inainteaza cu o viteza uluitoare.

Suflul exploziei ezercita o presiune extrem de mare asupra obiectelor afkate pe pamant; astfel, la centru presiunea a fost de 4,5-6,7 t/m patrati, iar la un km de centrul de presiune era de 1,3 t/m patrat. O presiune atat de mare este in stare sa darame orice fel de constructie, pe o suprafata extrem de mare.

Cladirile de lemn din Hiroshima au fost daramate pana la temelii pe o raza de 2 km, iar pe o raza de 5 km zidurile, plafoanele mobilierul au fost distruse in asemenea grad ca nu mai puteau fi folosite. Chiar si la 7 km de centrul exploziei au fost sparte geamurile si toate obiectele de sticla. S-a semnalat ca pana si im oraselul Kuba, situat la 27 km sud-vest de Hiroshima, din cauza sulfului ezploziei s0a spart sticlaria din numeroase locuinte.

Forta de distrugere a bombei de la Hiroshima poate fi comparata cu efectul de distrugere a 15-20 mii bombe obisnuite incarcate cu trinitrotuluen, avand greutate de o tona fiecare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.