Combinari de intreprinderi

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Obiectivul acestui Standard este de a prescrie tratamentul contabil pentru combinarile de intreprinderi. Standardul acopera atat achizitionarea unei intreprinderi de o alta intreprindere, cat si situatia rara a unei uniuni de interese in care dobanditorul nu poate fi identificat. Contabilitatea achizitiilor implica determinarea costului de achizitie, alocarea costului pentru activele si datoriile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Combinari de intreprinderi

Obiectivul acestui Standard este de a prescrie tratamentul contabil pentru combinarile de intreprinderi. Standardul acopera atat achizitionarea unei intreprinderi de o alta intreprindere, cat si situatia rara a unei uniuni de interese in care dobanditorul nu poate fi identificat. Contabilitatea achizitiilor implica determinarea costului de achizitie, alocarea costului pentru activele si datoriile identificabile ale intreprinderii achizitionate, precum si contabilizarea fondului comercial sau a fondului comercial negativ, rezultate atat in momentul achizitiei, cat si ulterior.

Alte aspecte contabile includ determinarea valorii interesului minoritar, contabilitatea achizitiilor ce apar in cursul unei anumite perioade de timp, schimbarile ulterioare survenite in costul de achizitie sau in identificarea activelor si a datoriilor, precum si prezentarea informatiilor cerute. Arie de aplicabilitate. Acest Standard trebuie aplicat in contabilitatea combinarilor de intreprinderi 2. O combinare de intreprinderi poate fi structurata intr-o varietate de moduri determinate din motive juridice, fiscale sau din alte motive.

Aceasta poate presupune cumpararea de catre o intreprindere a capitalurilor proprii ale altei intreprinderi sau cumpararea activelor nete ale unei intreprinderi. Poate fi efectuata prin emitere de actiuni, prin transfer de numerar, echivalent de numerar sau alte active. Tranzactia poate avea loc intre actionarii intreprinderilor care participa la combinare sau intre o intreprindere si actionarii celeilalte intreprinderi. Combinarea de intreprinderi poate presupune crearea unei noi intreprinderi ce va avea controlul asupra intreprinderilor combinate, transferarea catre o alta intreprindere a activelor nete ale uneia sau mai multora dintre intreprinderile participante la combinare, sau dizolvarea uneia, sau mai multor intreprinderi ce participa Ia combinare.

Atunci cand substanta este in concordanta cu definitia combinarii de intreprinderi din acest Standard, cerintele privind contabilitatea si prezentarea informatiilor continute in acest Standard sunt valabile, indiferent de structura particulara adoptata pentru combinare.

3. O combinare de intreprinderi poate avea ca efect o relatie dintre societatea-mama si filiala, in care dobanditorul este societatea-mama, iar societatea achizitionata este o filiala a dobanditorului. In astfel de circumstante, dobanditorul va aplica prevederile acestui Standard la intocmirea situatiilor sale financiare consolidate. El include interesul in societatea achizitionata in situatiile financiare separate ca pe o investitie intr-o filiala (a se vedea IAS 27, Situatii financiare consolidate si contabilitatea investitiilor in filiale).

4. O combinare de intreprinderi poate presupune cumpararea activelor nete, inclusiv orice fond comercial, ale unei intreprinderi, mai degraba decat cumpararea actiunilor acelei intreprinderi. O astfel de combinare de intreprinderi nu poate avea ca rezultat o relatie de genul societate-mama - filiala. In astfel de circumstante, dobanditorul aplica acest Standard in situatiile sale financiare separate si, in consecinta, in situatiile financiare consolidate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.