Combinarea factorilor de productie

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Combinarea factorilor de productie
Combinare factorilor de productie este un process care se caracterizeaza prin:
1. latura tehnica – care vizeaza asocierea factorilor de productie sub raport ethnic,corespunzator cerintelor si particularitatilor procesului de fabricatie a unui bun economic determinat;
2. latura economica – are in vedere ca asocierea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Combinarea factorilor de productie

Referat despre Combinarea factorilor de productie
Combinare factorilor de productie este un process care se caracterizeaza prin:
1. latura tehnica – care vizeaza asocierea factorilor de productie sub raport ethnic,corespunzator cerintelor si particularitatilor procesului de fabricatie a unui bun economic determinat;
2. latura economica – are in vedere ca asocierea tehnica a factorilor de productie sa permita cea mai favorabila combinatie a lor din punct de vedere economic, reflectata intr-un cost de productie minim si un profit maxim.

In combinarea factorilor de productie, intreprinzatorul porneste de la urmatoarele premise:
1. Caracterul limitat al afctorilor de productie supusi combinarii, cu ajutorul carora trebuie sa se realizeze volumul proiectat al productiei;
2. Caracteristicile factorilor de productie si concordanta lor cu specificul activitatii;
3. Conjunctura pietelor factorilor de productie.

Combinarea este posibila datorita proprietatilor factorilor de productie si a manifestarii simultane a lor.

Divizibilitatea reflecta posibilitatea factorului de productie de a se imparti in unitati simple,in subunitati omogene fara a fi afectata calitatea factorului de productie. Pentru unii factori de productie este imposibila sau foarte dificila divizibilitatea (o fabrica, o centrala electrica).

Adaptabilitatea reprezinta capacitatea de asociere a unei unitati dintr-un factor de productie cu mai multe unitati din alt factor de productie.

Complementaritatea reprezinta procesul prin care se stabilesc raporturile cantitative ale factorilor de productie ce participa la producerea unui anumit bun economic. La o productie data,o anumita cantitate dintr-un factor de productie se asociaza doar cu o anumita cantitate determinate din ceilalti factori de productie. Complementaritatea se afla sub incidenta permanenta a progresului ethnic, care determina modoficari profunde in calitatea factorilor de productie,deci si in procesul combinarii lor.

Substituibilitatea este definite ca posibilitatea de a inlocui o cantitate dintr-un factor de productie printr-o cantitate determinate dintr-un alt factor in conditiile mentinerii aceluiasi nivel al productiei.

Substituirea este abordata cu deosebire privind raportul munca-capital.
Pentru relizarea unui nivel de productie (Q) este necesara combinarea unei cantitati date din factorul de munca (L) cu o cantitate determonata de capital (K).

Volumul productiei este functie de munca si capital:
Q = f (L,K)
Aceasta functie exprima relatia dintre productia de bunuri si cantitatile din cei doi factori:

Izocuanta reprezinta asamblul combinatiilor posibile intre doi sau mai multi factori de productie care pot fi folositi pentru obtinerea aceluiasi volum de productie.Ea eate descrescatoare,convexa la origini si nonsecanta.

Din graficul 2 rezulta ca aceeasi cantitate de produse Q1 poate fi realizata atat prin combinarea cantitatilor K1 si L1, cat si prin cea a cantitatilor K2 si L2.

Pornind de la aceste elemente, este evidentiata rata marginala de substituire intre doi factori (K,L), reprezentand cantitatea necesara dintr-un anumit factor pentru a compensa reducerea cu o unitate a consumului dintr-un alt factor,astfel incat productia sa se mentina la acelasi nivel si se exprima prin relatia:

Rms L/K = - ?K/?L
Rms L/K – rata marginala de substitutie a factorului munca/capital
?K – Scaderea factorului capital
?K – sporul factorului munca

Semnul negative se explica prin faptul ca in timp ce un factor creste, celalalt scade.

Elasticitatea substitutiei este pozitiva pentru toate combinatiile normale ale factorilor de productie si variaza de la zero la infinit, in functie de usurinta cu care unul din factori il poate inlocui pe altul,la o productie data.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.