Combaterea migratiei ilegale

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Combaterea migratiei ilegale
- Refugiații și azilanții : Refugiații care obțin drept de stabilire temporară într-o țară gazdă din UE sau azilanții care solicită azil pe motive politice sau care se ascund în spatele unor astfel de motive. Acest tip de migrație este din ce în ce mai restricționat, iar în privința cetățenilor români care migrează către UE, gradul său de aplicabi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Combaterea migratiei ilegale

Referat despre Combaterea migratiei ilegale
- Refugiații și azilanții : Refugiații care obțin drept de stabilire temporară într-o țară gazdă din UE sau azilanții care solicită azil pe motive politice sau care se ascund în spatele unor astfel de motive. Acest tip de migrație este din ce în ce mai restricționat, iar în privința cetățenilor români care migrează către UE, gradul său de aplicabilitate tinde către zero.

- Migrație ilegală de tranzit : este mecanismul prin care persoane din terțe țări, din afara Europei Centrale și de Est emigrează în aceste țări, inclusiv România cu scopul de a merge și emigra mai departe în Uniunea Europeană. Acest fenomen este relativ nou și s-a constatat că principalele sale caracteristici sunt ilegalitatea și implicarea organizațiilor criminale în trafic de persoane.

- Migrație ilegală a celor din Europa Centrală și de Est (din România) : cuprinde persoanele de naționalitate română ce pleacă din România și rămân ilegal într-o țară UE – după expirarea duratei legale de ședere (de 3 luni), persoane care pleacă în calitate de turiști dar când ajung în țara de destinație desfășoară activități lucrative pe piața neagră sau persoanele care intră și rămân ilegal pe teritoriul unei țari UE.

- Migrație circulatorie cu ajutorul rețelelor migratorii (legală sau ilegală) : Migrația circulatorie se referă la mișcarea pendulară între țara de origine și una sau mai multe țări de destinație. Migranții merg și muncesc o perioadă în străinătate, se reîntorc în țară, stau o perioadă după care pleacă din nou să muncească în străinătate. În acest context se formează rețelele migratorii, rețele prin care cei ce doresc să migreze temporar în străinătate sunt ajutați și susținuți de migranți anteriori.

Intenția de a migra în străinătate pentru un loc de muncă este mai probabilă la persoanele din comunitățile cu o rată mare a migrației circulatorii. În zonele de unde au mai plecat și alții vor pleca mai multe persoane, acolo unde alți migranți au avut succes și se văd semnele succesului migrația va fi mai mare. În acest fel se formează rețele de migrație când migranți anteriori se adresează membrilor familiilor lor sau pritenilor și cunoștințelor pentru a munci în străinătate, ei susținându-i în procesul de migrație.

Cauze ale emigrarii :
Cauzele migrarii fortei de munca sunt, aparent, simplu de identificat : prevalenta nevoilor materiale. Privind in profunzime, acest proces iși are rădăcinile adânc infipte in contextul social istoric plasat in perioada industrializării forțate care s-a incheiat imediat după Revoluție.Sumarizând, intre 1966 și 1992 , populația urbană a României a crescut cu 52%. Cei mai mulți locuitori de la sate s-au stabilit in mediul urban pentru a lucra in marea industrie de stat. Odata cu demararea procesului de restructurare –lichidare a intreprinderilor considerate neviabile , tendința s-a inversat. Astfel, satul a devenit un refugiu temporar in ...sărăcie pentru orășenii disponibilizați care se doreau a fi fermieri de succes .Sărăcia, și cu precădere sărăcia cronică, par a se fi eternizat la sat- 67% din populația săracă trăiește in mediul rural , fiind continuu ’’alimentată’’de așa-zisa migrație de la oraș.Studiile oficiale arată că majoritatea celor săraci locuiesc in nord-estul țării (aproximativ 25%din populația săracă și 30 % din cea extrem de săracă).Tocmai aceste zone reprezintă cel lai inalt grad de migrație legală sau mascată sub forma ’’turismului’’ in spațiul Schengen.

Luând in considerare acești factori , munca in străinatate trebuie privită ca o necesitate , cel puțin pentru moment, pentru o categorie de persoane nevoite să invingă sărăcia declarată statistic.Se poate observa că ponderea majoră a celor care pleacă la muncă ’’afară’’ o dețin județele defavorizate.Alarmant este insă faptul că majoritatea celor care părăsesc țara provin din mediul rural și sunt tineri cu varste sub 35 de ani.

Migrația externă pentru muncă :
Migrația externă pentru muncă - spre deosebire de emigrație /imigrație are caracter temporar, durata acesteia variind în limite largi (de la câteva săptămâni /luni până la câțiva ani) și un presupune schimbarea definitivă a reședinței. Cei implicați în mișcarea migratorie legală și/sau contigentată fac parte, de regulă, din trei mari categorii de forță de muncă:

a) forță de muncă de înaltă calificare, cu competențe validate în domenii de vârf ale științei și tehnologiei, ca și în unele servicii, cum sunt cele de învățământ, sănătate. Această categorie recrutată direct, adesea chiar din ultimii ani de studii sau prin organisme specializate românești sau străine - are și cele mai multe șanse de a obține contracte pe termen lung și în final de a obține dreptul de stabilire în țara gazdă. În plus, se încadrează în categoria de vârstă 25 - 40 ani, considerată cea mai creativă și productivă;

b) forța de muncă cu un nivel mediu de calificare, de specializare care acoperă o gamă largă de activități și profesii, cum sunt:
- constructorii - categorie de forță de muncă cu tradiție de a munci în străinătate, bine cotată pe piețele occidentale (Germania, Israel);
- personalul para medical (asistente medicale), pentru care cererea angajatorilor din
diferite țări este în creștere (Italia, SUA, Canada, Elveția);
- personal hotelier și de alimentație publică, de asemenea solicitat pe anumite piețe
occidentale;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.