Combaterea consumului si traficului de droguri

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Odata cu devenirea sa ca fiinta rationala, incercand sa gaseasca solutiile intelegerii lumii inconjuratoare, omul a inceput sa cunoasca proprietatile si efectele curative, farmaco-dinamice si toxice ale drogurilor extrase din diferite plante si minerale.
Una dintre cele mai frecvent folosite plante in obtinerea drogurilor si indisolubil legata de practicarea ritualurilor specifice magiei es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Combaterea consumului si traficului de droguri

Odata cu devenirea sa ca fiinta rationala, incercand sa gaseasca solutiile intelegerii lumii inconjuratoare, omul a inceput sa cunoasca proprietatile si efectele curative, farmaco-dinamice si toxice ale drogurilor extrase din diferite plante si minerale.
Una dintre cele mai frecvent folosite plante in obtinerea drogurilor si indisolubil legata de practicarea ritualurilor specifice magiei este matraguna (Atropa belladonna), planta erbacee medicinala, otravitoare, din familia solanaceelor, inalta de 0.5-1.5 m, cu flori brune-violete si cu fructe bace negre,

lucioase, continand alcaloizi (atropina, hiosciamina, scopolamina) al caror extract are, in doze mici, o actiune antispastica, sedativa (provocand o stare letargica sau somnul cand este aplicat pe rana si diminuand circulatia sanguina) sau, in doze mari, un efect cardioaccelerator, cu stari de delir si spasme ce pot culmina cu decesul. Acelasi extract picurat in ochi provoaca dublarea imaginilor.
Popular denumita si Doamna padurii, Imparateasa ierburilor, floarea padurii, cireasa lupului, iarba padurii, matraguna creste in Romania in padurile intunecate ale muntilor si infloreste in lunile de vara.

Mircea Eliade afirma, in capitolul VII al lucrarii "De la Zalmoxis la Gengis-Han", ca, in Romania, cultul matragunei propovaduieste virtutile magice ale acestei plante a carei radacina influenteaza nemijlocit fortele vitale ale naturii si cursul evenimentelor majore ale vietii umane: maritisul fetelor, fecunditatea in casnicie, cantitatea de lapte a vacilor, norocul in dragoste, in cariera si in afaceri, pedepsirea adversarilor (puterile magice ale matragunei puteau fi intoarse impotriva dusmanilor, imbolnavindu-i sau facandu-i sa innebuneasca, ori impotriva unei fete pentru ca aceasta sa nu mai fie chemata la joc de flacaii satului).

Ritualul culesului matragunei implica o serie de gesturi si precautiuni magice: sunt obligatorii puritatea sexuala, curatenia, departarea si tacerea (paduri unde nu se aud cantatul cocosului sau latratul cainelui), solitudinea si secretul (sa nu intalnesti pe nimeni pe drum si nimeni sa nu cunoasca intentia de a culege planta). Planta trebuie culeasa pe luna plina, cu dintii si nu cu mana, si doar dupa ce va fi platita cu sare, vin, paine, zahar, etc. Nerespectarea acestor conditii atrage intoarcerea puterilor ei magice impotriva celui ce a cules-o, dovedindu-i renumele de "iarba a vietii si a mortii".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.