Colon - radiografia si bolile colonului

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

In aproximativ 50% din cazuri carcinomul se localizeaza la nivelul rectosigmoidului, 35% la nivelul cecului si colonului ascendent, restul in celelalte segmente colice.Formele vegetante - lacuna are un contur neregulat, prezinta semitonuri si pinteni sau ulceratii. Formatiunea este atasata unei margini a colonului. Cand formatiunea se dezvolta circumferential, se produce o stenoza excentrica cu co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Colon - radiografia si bolile colonului

In aproximativ 50% din cazuri carcinomul se localizeaza la nivelul rectosigmoidului, 35% la nivelul cecului si colonului ascendent, restul in celelalte segmente colice.Formele vegetante - lacuna are un contur neregulat, prezinta semitonuri si pinteni sau ulceratii. Formatiunea este atasata unei margini a colonului. Cand formatiunea se dezvolta circumferential, se produce o stenoza excentrica cu contururi neregulate, pliuri intrerupte, realizandu-se o imaginea in "cotor de mar".

Formele infiltrative produc o stenoza axiala cu contur neregulat. Pliurile mucoase sunt infiltrate, peretele intestinal rigid. Calcificari intratumorale se intalnesc rar observandu-se mai ales in adenocarcinoamele mucosecretante. Complicatiile cancerului colorectalOcluzia intestinala este produsa in A din cazuri de cancer colorectal. In localizarile cecale, semnele imagistice sunt caracteristice ocluziei la nivelul intestinului subtire.
Perforatii. Necroza tumorala poate produce perforatii cu formare de abcese pericolice intraperitoneal sau retroperitoneal.

Colitele asociate, localizate de obicei deasupra tumorii, pot masca de cele mai multe ori leziunea de baza. Cuprinzand un segment lung al colonului - pliurile mucoase sunt mult ingrosate, neregulate. Invaginatia colonului are un aspect de coild spring.
modificari ale mucoasei: aspect granular, fin sau grosolan, care este evident numai pe radiografia de fata. La o examinare mai atenta, se observa ca acest aspect este format din puncte fine si inele care corespund ulceratiilor superficiale si insulelor de edem al mucoasei.

disparitia lizereului de siguranta. conturul poate fi intrerupt de ondulatii neregulate ori de mici plusuri de substanta reprezentand ulceratiile. Ele au o adancime sub 3 mm. dublul contur prin infiltrarea bariului intre mucoasa si submucoasa modificari de tip polipoid determinate de inflamatia mucoasei dintre zonele ulcerate si de hipertrofia foliculilor limfatici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.