Coloana vertebrala si maduva spinarii

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.48

nivel: Liceu

o Coloana vertebrală reprezintă segmentul axial al scheletului trunchiului. Este alcătuită din 33-34 vertebre. Vertebrele sunt dispuse metameric(una deasupra alteia şi sunt împărţite,după regiunile cărora le aparţin, în: vertebre cervicale(7),toracale(12), lombare(5), sacrale(5) si coccigiene(4 sau 5). Coloana vertebrală prezintă, în plan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coloana vertebrala si maduva spinarii

o Coloana vertebrală reprezintă segmentul axial al scheletului trunchiului. Este alcătuită din 33-34 vertebre. Vertebrele sunt dispuse metameric(una deasupra alteia şi sunt împărţite,după regiunile cărora le aparţin, în: vertebre cervicale(7),toracale(12), lombare(5), sacrale(5) si coccigiene(4 sau 5). Coloana vertebrală prezintă, în plan sagital (antero-posterior),4 curburi fiziologice:cervicală, toracală, lombară, sacrală. Aceste curburi cresc rezistenţa şi elasticitatea coloanei vertebrale, menţinând poziţia normală a corpului. Fiecare vertebră este formată dintr-un corp vertebral în partea ventrală, şi un arc vertebral, in partea dorsală. Gaura vertebrala este cuprinsă între arc şi corp. Prin suprapunerea vertebrelor se formează un canal în care se găseşte măduva spinării. Arcul vertebral posedă câte trei prelungiri apofize. Morfologia vertebrelor diferă de la o regiune la alta a coloanei, in funcţie de rolul lor.
o Măduva spinării şi-a păstrat organizarea metamerică fiind alcătuită din mai multe segmente suprapuse, fiecare dintre ele inervând schematic un teritoriu cutanat (dermatomer), muscular (miomer) şi visceral. Macroscopic metameria este indicată de locul de origine în succesiune regulată, al perechilor de nervi spinali. Toate neuromerele funcţionează ca un tot sub acţiunea coordonatoare şi controlul centrilor superiori.
☻Aşezare şi raporturi: Adăpostită în canalul vertebral, măduva spinării are ca limită superioară un plan orizontal care trece pe marginea superioară a arcului posterior al atlasului, iar ca limită inferioară un plan orizontal care trece prin discul separator dintre prima şi a doua vertebră lombară. Lungimea ei este în medie de 43 cm la femeie şi 45 cm la bărbat. Măduva nu ocupă în întregime lungimea şi lărgimea canalului vertebral. În lărgime măduva este separată de pereţii osoşi ai canalului printr-un spaţiu perimedular, împărţit prin prezenţa membranelor medulare de înveliş, meningele,într-un spaţiu epidural (cavum epidurale) cuprins intre peretele osos şi dura mater, un spaţiu subdura; virtual situat între dura mater şi arahnoidă şi un spaţiu subcrahnoidian (cavum subarachnoideale) cuprins între arahnoidă şi pia mater în care se găseşte lichidul cerebrospinal (liquor cerebrospinalis). În lungime, din cauză că măduva se termină la nivelul L2, nu există o corespondenţă între segmentele medulare şi cele ale coloanei vertebrale: măduva cervicală (pars cervicalis) se întinde până la vertebra C6, măduva toracică (pars thoracica) până la T9, măduva lombară (pars lumbalisj) până la vertebra T11, iar măduva sacro-coccigiană până la L2. Ca o consecinţă, rădăcinile nervilor spinali care se îndreaptă spre orificiile intervertebrale pentru a părăsi canalul vertebral iau o direcţie cu atât mai oblică caudal cu cât distanţa dintre neuromerul de origine şi orificiul intervertebral de acelaşi număr, este mai mare. Astfel, în regiunea cervicală şi inferioară diferenţa este de două vertebre, în regiunea toracică superioară de trei vertebre, în regiunea toracică inferioară de patru vertebre, în regiunea lombară inferioară de cinci vertebre, iar în regiunea coccigiană de 11 vertebre. Aşa se explică de ce începând din regiunea toracică inferioară rădăcinile devin din ce în ce mai lungi, distanţa între originile lor foarte mici şi de ce sunt nevoite să se apropie una de alta de aşa manieră încât ajung să acopere şi să ascundă conul medular şi filum terminale, luând dispoziţia numită în "coadă de cal"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.