Colindul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Gimnaziu

Urarea de Moș Ajun (23-24 decembrie) se practica in întreaga tara, cu denumiri variate. Astfel, in unele parți din Muntenia, Oltenia, Transilvania si Dobrogea se întâlnesc ajunul, moș-ajunul, buna dimineața la moș-ajun, colindisul, neatalasul, colinda sau la colindeti/colindete. in sudul Banatului, nordul Olteniei si unele parți din Transilvania si din Crișana, obiceiul este cunoscut sub numele de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Colindul

Urarea de Moș Ajun (23-24 decembrie) se practica in întreaga tara, cu denumiri variate. Astfel, in unele parți din Muntenia, Oltenia, Transilvania si Dobrogea se întâlnesc ajunul, moș-ajunul, buna dimineața la moș-ajun, colindisul, neatalasul, colinda sau la colindeti/colindete. in sudul Banatului, nordul Olteniei si unele parți din Transilvania si din Crișana, obiceiul este cunoscut sub numele de pitarai sau piterei - denumire ce o poarta si copiii colindători. in Bihor, întâlnim si denumirea de a cucuta.

Colindele copiilor sunt scurte, vestesc sărbătoarea, urează belșug in miei, vitei, purcei, pui si cer, in versuri pline de haz, daruri cuvenite: alune pere, mere, colaci. in Oltenia si Tansilvania, copiii, numiți pitarai, atingeau cu bete sau cu nuiele stâlpii porților, ușorii ușilor de la grajduri si hambare, grinda casei si scormoneau in cărbuni pentru a aduce noroc si belșug: ”Buna-i ziua lui Ajun/ Ca-i mai bun’a lui Crăciun/ intr-un ceas bun!/ Porci grași unsuroși/ Sa-i mănânce oamenii sanatosi./ Boi tragatori,/ Stupi roditori,/ Cai incurcatori, / Oile lânoase,/ Vacile lăptoase,/Pui de găina,/ Pui de rata, / Pui de toate animalele,/ Bani si sănătate.”

Obiceiul se desfasoara in “cete” de copii, băieți - mai rar fete - sau in grupuri mixte. Numărul participanților dintr-o ceata este de doi, patru, cinci copii-la categoria celor mici (de la 3-4 ani pana la 6-7 ani) si de 4, 6, 7, 12 copii la categoria școlarilor (de la 6-7 ani pana la 14-15 ani).

In același sat pot exista unul sau mai multe grupuri de vârste diferite. Manifestarea se desfasoara de doua ori-in noaptea de 23 spre 24 decembrie si in zorii zilei de 24 decembrie. Copii se aduna, de obicei, la o casa unde repeta colindele, si odată cu venirea serii isi încep colindatul. Colindătorii poarta trăistuțe atârnate de gat in care pun darurile ce le primesc, iar in mina țin un bat numit, in unele zone, colinda sau pitar. Colinda este făcuta, de obicei, din lemn de alun frumos incrustat. Ea este purtata de citiva băieți mai mari din ceata, numiți uneori vătafi, si este folosita, in unele zone ale tarii, pentru scormonirea in cenușa sau in focul din vatra. Acțiunea are, in mentalitatea populara,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.