Colectivizarea in Judetul Olt

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Ultima interventie sangeroasa a fost declansata de trupe de securitate. Atunci am auzit de la acesti tarani pentru prima data de un nume: Nicolae Ceausescu, care a comandat aceste trupe de securitate, ordonand deschiderea focului impotriva celor care se opuneau colectivizarii. Au urmat in acea zona cca. 2.000 de arestari, taranii fiind dusi la inchisorile Pitesti si Ocnele Mari, unde zi si noapte [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Colectivizarea in Judetul Olt

Ultima interventie sangeroasa a fost declansata de trupe de securitate. Atunci am auzit de la acesti tarani pentru prima data de un nume: Nicolae Ceausescu, care a comandat aceste trupe de securitate, ordonand deschiderea focului impotriva celor care se opuneau colectivizarii. Au urmat in acea zona cca. 2.000 de arestari, taranii fiind dusi la inchisorile Pitesti si Ocnele Mari, unde zi si noapte au fost batuti si schimgiuiti. Un adevarat infern. Dupa cateva saptamani au fost retinuti cca. 400 care au fost judecati si condamnati. Ceilalti odata ajunsi afara erau un "bun exemplu" pentru cei care mai incercau sa refuze "binefacatoarea colectivizare".

Urmarit de acest episod, am cautat sa ajung pe firul acestor evenimente dupa 1989, gasind la dl Eugen Sahan - detinatorul unei adevarate Banci de date a ororilor comuniste -material din care voi prezenta o parte in comunicarea de fata. Pentru aceasta zona din jud. Olt, datele ce le posedam ne ingaduie sa facem o evaluare a evenimentelor, in principal, pentru patrulaterul comunelor Coteana - Schitu - Valcele - Izvoarele.
Consecintele oponentei la colectivizare facuta cu fermitate, chiar cu violenta in unele cazuri s-au simtit in comunele si satele limitrofe, ajungand, in sud, pana spre Draganesti-Olt, iar in nord pana la Brebeni si chiar Curtisoara.

In prezentarea evenimentelor vom intercala citate din manuscrisul lui Florica Nae Vlad, traitor in acele vremi in com. Valcele, satul Licesti, intitulat: "Cum s-a dat batalia inmormantarii in colectiv". Este o prezentare din interiorul intamplarilor acelor zile, plina de culoare, dar in acelasi timp plina de amaraciune fata de nedreptate, de tortura, de crima.

VALCELE. In comuna Valcele, satul Licesti, vin aproape 15 masini cu soldati si "indrumatori" pentru a determina intrarea in "colectiva". In [...] "Ianuarie 1961. Rascoala taraneasca in comuna Valcele, judetul Olt. Sunt cuprinse satele Licesti, Dealul Mare si Mandinesti. Trupele de interventie trag in rasculati [...]
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.