Colectivitatile locale si mjloacele de infaptuire a autonomiei locale

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Conducerea organelor locale este asigurata de functionarii numiti de la centru sau, daca acestia sunt substituiti de alesii locali, puterile acestora din urma sunt limitate. Exemplu : organizarea franceza.
Organizarea sistemului administratiei publice in Romania, centrata pe raporturile dintre autoritatile centrale si cele locale, combina elementele corespunzatoare mai multor regimuri admin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Colectivitatile locale si mjloacele de infaptuire a autonomiei locale

Conducerea organelor locale este asigurata de functionarii numiti de la centru sau, daca acestia sunt substituiti de alesii locali, puterile acestora din urma sunt limitate. Exemplu : organizarea franceza.
Organizarea sistemului administratiei publice in Romania, centrata pe raporturile dintre autoritatile centrale si cele locale, combina elementele corespunzatoare mai multor regimuri administrative: 1) Regimul de centralizare administrativa, decurgand din caracterul unitar si suveran al statului, se reflecta in organizarea autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern, ministere si alte organe de specialitate) si a serviciilor desconcentrate ale acestora.

Atat la nivel central, cat si judetean exista autoritati organizate potrivit principiului subordonarii ierarhice. Guvernului i se subordoneaza direct ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei centrale, precum si prefectul, iar ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei centrale li se subordoneaza serviciile lor desconcentrate in unitatile administrativ-teritoriale. Conducatorii acestor servicii se subordoneaza la nivel judetean si prefectilor, ca reprezentanti ai Guvernului.

2) Regimul de descentralizare administrativa este consacrat prin prevederea constitutionala conform careia administratia publica, in unitatile administrativ-teritoriale, se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice (art. 120 din Constitutie) [2]. Autoritatile administratiei publice, prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase, sunt consiliile locale alese si primarii alesi in conditiile legii. Consiliile locale si primarii functioneaza in conditiile legii, ca autoritati administrative autonome si rezolva treburile publice din comune si din orase (art. 121).

Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. Consiliul judetean este ales si functioneaza in conditiile legii (art. 122). 3) Regimul de deconcentrare administrativa presupune ca unii dintre reprezentantii autoritatilor centrale la nivelul local au competente sa ia decizii fara aprobarea acesteia, fiind totusi supusi controlului ei. In sistemul nostru administrativ, intr-o astfel de situatie se gasesc serviciile ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei centrale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.