Colectiile personale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Liceu

Costurile de energie, timp si capital economic, pe care individul a trebuit sa le implice pentru a-si forma biblioteca, determina imposibilitatea de a realiza o ordine a preferintelor: "...sunt foarte multi care imi sunt dragi si sunt in sufletul meu si mi-e greu acuma sa gasesc o enumerare cronologica..." (Maria Kiss) Din acelasi motiv numarul continutului bibliotecii nu are relevanta: "indiferen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Colectiile personale

Costurile de energie, timp si capital economic, pe care individul a trebuit sa le implice pentru a-si forma biblioteca, determina imposibilitatea de a realiza o ordine a preferintelor: "...sunt foarte multi care imi sunt dragi si sunt in sufletul meu si mi-e greu acuma sa gasesc o enumerare cronologica..." (Maria Kiss) Din acelasi motiv numarul continutului bibliotecii nu are relevanta: "indiferent cate sunt, multe, putine, sunt ale mele, eu am facut un sacrificiu pentru ele si nu..." (Aurica Grigorosoaie)

Exista o diferenta intre a imprumta pe cineva sau de la altul. In primul caz lectorul stie ca detine cunoasterea, iar datorita faptului ca are posibilitatea de a da altuia obtine confirmarea acestui lucru. De aceea pentru aceasta categorie a imprumuta nu constituie o problema, ba dimpotriva isi asuma riscul ca celalalt sa nu mai restituie cartea: "Nu numai c-am imprumutat, ci le bagam pe gat! (...) totdeauna am avut stilul asta. (...) Nu m-am suparat niciodata [daca nu mi le aduceau inapoi]."

(Marina Cionca) Pentru a fi posibil asa ceva numarul exemplarelor trebuie sa fie foarte mare, astfel, Marina Cionca ne spune ca detine doua biblioteci: una personala si una care o are la universitate: "Este biblioteca mea si in absoluta egala masura a studentilor." Individualizarea, in acest caz, se manifesta ca superioritate.
Motivatia celor care nu imrumuta este aceeasi, dar rationamentul este diferit.

Schimbul presupune sacrificiu, a da ceva din tine insuti. Daca lectorul pierde un volum din propria sa colectie este ca si cum si-a pierdut o parte a Sinelui, mai ales in cazul in care el nu primeste nimic. De aceea atunci cand da o carte, o face foarte rar si mai ales selectiv, adica atunci cand " mi se parea ca nu tin asa de mult la carte, daca nu mi-o da inapoi, sa nu sufar." (Ionescu Corneliu)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.