Colecistopancreatografia endoscopica retrograda

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Din comentariul care insoteste fig.1 nu trebuie inteles ca viziunea "planetara" comuna asupra atomului - asa cum este sugerata de primele "modele" aparute la inceputul secolului nostru (si care, in fond, nu cuprinde neadevaruri de esenta: in virtutea acestor metode a fost statuat faptul ca atomul este un sistem fizic format dintr-un nucleu central, cuprinzand protoni si neutroni, in jurul caruia "[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Colecistopancreatografia endoscopica retrograda

Din comentariul care insoteste fig.1 nu trebuie inteles ca viziunea "planetara" comuna asupra atomului - asa cum este sugerata de primele "modele" aparute la inceputul secolului nostru (si care, in fond, nu cuprinde neadevaruri de esenta: in virtutea acestor metode a fost statuat faptul ca atomul este un sistem fizic format dintr-un nucleu central, cuprinzand protoni si neutroni, in jurul caruia "graviteaza" electronii) - este condamnabila. Trebuie desprinsa doar ideea ca, intrucat domeniul fenomenologic al atomului si particulelor sale este un domeniu in care legitatile fizicii clasice nu sint aplicabile, reprezentarile elaborate pe baza acestora sunt neadecvate.

Sa ne reamintim, in acest sens, bine cunoscutul model atomic imaginat de Rutherford in 1911 (fig.2).
Atomismul modern utilizeaza, in descrierea existentei si comportamentului atomului, conceptele fundamentale ale fizicii cuantice, ceea ce permite o explicare coerenta a stabilitatii lui si a proceselor fizice proprii microobiectelor care il compun, in concordanta cu rezultatele experimentale. Deosebirile esentiale intre fizica cuantica si cea clasica sint concentrate in doua afirmatii:
1. marimile masurate (observabilele) nu pot lua orice valori;
2. comportarea sistemelor intr-o experienta data nu poate fi prevazuta decat statistic.

Din prima afirmatie rezulta ca atomul, ca sistem fizic de microobiecte, este supus regulilor de cuantificare; din cea de a doua, ca, in domeniul sau de observatie, descrierea corecta a rezultatelor experimentale se realizeaza prin formularea de legi statistice.
Cuantificarea atomului. Notiunea de cuantificare se refera la faptul ca marimile fizice care definesc starea atomului nu pot lua decat valori care variaza in salturi, adica sint discrete (discontinue). Parametri principali ai acestei stari capata expresii care contin de regula constanta lui Planck, h, si sint multipli intregi sau fractionari ai lui h. Una dintre constantele fundamentale ale fizicii universale, constanta lui Planck are valoarea:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.