Cogito si istoria nebuniei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.61

nivel: Liceu

Pretinzind - pe drept sau pe nedrept, se va vedea - ca sensul intregului proiect al lui Foucault poate fi concentrat in aceste citeva pagini aluzive si oarecum enigmatice, pretinzind ca lectura lui Descartes si a Cogito-ului cartezian propusa in ele angajeaza, prin problematica ei, ansamblul acestei' Istorii a nebuniei. in sensul intentiei ei si in conditiile ei de posibilitate, ma voi intreba, as[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cogito si istoria nebuniei

Pretinzind - pe drept sau pe nedrept, se va vedea - ca sensul intregului proiect al lui Foucault poate fi concentrat in aceste citeva pagini aluzive si oarecum enigmatice, pretinzind ca lectura lui Descartes si a Cogito-ului cartezian propusa in ele angajeaza, prin problematica ei, ansamblul acestei' Istorii a nebuniei. in sensul intentiei ei si in conditiile ei de posibilitate, ma voi intreba, asadar, in doua serii de intrebari:

1. Mai intii. intrebare intr-o anumita masura prejudiciala:jjceasta interpretare a intentiei carteziene este justificata.? Ceea ce eu numesc aici interpretare este o anumita trecere, un anumit raport semantic propus de Foucault intre, pe de o parte, ceea ce a spus Descartes - sau ceea ce se crede ca el a spus sau a vrut sa spuna - si, pe de alta parte, sa spunem intr-adins foarte vag pentru moment, o anumita "structura istorica", cum se spune, o anumita totalitate istorica plina de sens, un anumit proiect istoric total despre care se considera ca se lasa semnalat cu deosebire prin ceea ce a spus

Descartes, sau prin ceea ce se crede ca el a spus sau a vrut sa spuna. intrebindu-ma daca interpretarea este justificata, ma intreb, prin urmare, doua lucruri deja. imi pun doua intrebari prejudiciale intr-una:
a) A fost bine inteles semnul ca atare, in el insusi? Altfel spus. s-ajntelesj)ine ce a spus sau ce a vriut_sa_spjLina DescaxtesTXceasta intelegere a semnuIuTTn el insusi!"irTrhateria lui nemijlocita de semn. daca pot spune astfel, nu constituie decit primul moment, dar este, in acelasi timp. conditia indispensabila a oricarei hermeneutici si a
Cf. Michel Foucault. Istoria nebuniei in epoca clasica, trad. rom., pp. 49-51. inceputul capitolului ..Marea inchidere'".

Scriitura si diferenta oricarei pretentii de a trece de la semn la semnificat Atunci cind, in general, se incearca trecerea de la un limbaj patent la un limbaj latent, trebuie sa ne asiguram, mai intii de toate, si cit se poate de riguros, de sensul patent*. Trebuie, de pilda, ca analistul sa vorbeasca, in primul rind, aceeasi limba ca si bolnavul.

b) A doua implicatie a primei intrebari: intentia declarata a lui Descartes o data inteleasa - ca semn -, intretine ea, cu structura istorica totala la care se doreste a fi raportata, raportul care se doreste a-i fi atribuit? Are ea semnificatia istorica ce se doreste a-i fi atribuita?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.