Coeziune economica si sociala dezvoltarea resurselor umane - Ghidul solicitantului

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Auditul calificarilor realizat de Observatorul National din Romania a aratat ca mediul de afaceri se modifica rapid, rezultand nevoi de noi calificari si nevoi de crestere a productivitatii, dar cele mai multe intreprinderi se bazeaza pe strategii pasive de ajustare (reduceri de personal, rezolvarea nevoilor de abilitati prin resurse interne existente), in locul promovarii dezvoltarii active a pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Coeziune economica si sociala dezvoltarea resurselor umane - Ghidul solicitantului

Auditul calificarilor realizat de Observatorul National din Romania a aratat ca mediul de afaceri se modifica rapid, rezultand nevoi de noi calificari si nevoi de crestere a productivitatii, dar cele mai multe intreprinderi se bazeaza pe strategii pasive de ajustare (reduceri de personal, rezolvarea nevoilor de abilitati prin resurse interne existente), in locul promovarii dezvoltarii active a personalului existent si recrutarea de noi angajati. Disponibilizarile s-au efectuat mai ales in randul muncitorilor mai putin calificati.

Specialistii cu inalta calificare din servicii si comert isi schimba cu usurinta locurile de munca. Exista un deficit de specialisti in domeniul productiei si intretinerii, care sa corespunda nivelului actual al dezvoltarii tehnologice, dar se apreciaza ca aceasta este o situatie temporara. Instruirea este realizata mai ales de marile companii din sectoarele in crestere (sectorul financiar, utilitati, hoteluri si catering), favorizand personalul cu educatia cea mai inalta. O abordare sistematica a instruirii, acolo unde aceasta este parte a strategiei de dezvoltare, se poate observa insa doar in o treime din companiile care isi instruiesc personalul.

Mai mult decat atat, promovarea antreprenoriatului si abilitatilor manageriale pentru afaceri, nu sunt nici suficiente, nici adecvate nevoilor dezvoltarii sustenabile a afacerilor si cerintelor economiei globale.In ceea ce priveste somajul, "Analiza comuna a prioritatilor privind ocuparea fortei de munca din Romania", semnata de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, indica niveluri mai ridicate in mediul urban. Rata somajului in randul tinerilor este mai ridicata decat cea in randul adultilor, iar diferenta intre rata somajului celor cu educatie superioara si a celor cu nivel educational mai scazut, ramane inca mare.

Somajul de lunga durata ramane ridicat in ciuda descresterii nivelului somajului global. Acesta tinde sa fie mai ridicat in randul femeilor decat in randul barbatilor.Principalul obiectiv al politicilor Guvernului privind piata fortei de munca este cresterea gradului de ocupare a populatiei active. Masurile sugerate vor sa stimuleze crearea de noi locuri de munca, in timp ce se continua procesul de restructurare si privatizare in ritm sustinut, rezultand astfel reducerea somajului.

Politica regionala a Romaniei, inclusa in Planul National de Dezvoltare pentru perioada 2002 - 2005, a stabilit ca una dintre cele 7 axe de dezvoltare: Imbunatatirea potentialului resurselor umane, a capacitatii fortei de munca de a se adapta nevoilor/ cerintelor pietei. Conform acestei directii, politica sociala - fiind centrata pe reducerea inegalitatilor si dezechilibrelor si promovarea coeziunii sociale - impreuna cu politicile economice si de ocupare, creeaza mecanismul necesar atenuarii saraciei, imbunatatirii conditiilor de munca si viata si ridicare a calitatii vietii.

Prezentul program precum si proiectele care vor fi finantate prin aceasta schema de finantari nerambursabile, sunt in acord cu prioritatile identificate prin "Analiza comuna a prioritatilor privind ocuparea fortei de munca din Romania" si Planul National de Actiune pentru Ocupare , elaborat pe baza Strategiei Europene de Ocupare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.