Codul etic al profesionistilor contabili

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.74

nivel: Facultate

In Romania organismul profesional care reglementeaza problemele de etica a profesiei contabile este Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Acesta are printre atributiile stabilite prin Ordonanta 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati si pe aceea de elaborare si publicare a normelor privind activitatea profesionala s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Codul etic al profesionistilor contabili

In Romania organismul profesional care reglementeaza problemele de etica a profesiei contabile este Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Acesta are printre atributiile stabilite prin Ordonanta 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati si pe aceea de elaborare si publicare a normelor privind activitatea profesionala si conduita etica a expertilor contabili si a contabililor autorizati, ghidurile profesionale in domeniul financiar-contabil.

Codul etic national a profesionistilor contabili din Romania a fost aprobat prin Hotararea nr.1/1995 a Conferintei Nationale a CECCAR fiind revazut, reclasificat si redenumit in conformitate cu Codul etic international al profesionistilor contabili editia 2001 ca urmare a obligatiilor statutare ce decurg pentru CECCAR, din calitatea sa de membru al Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC). Noul cod a fost aprobat prin Hotararea Conferintei Nationale a CECCAR nr.2/50/22 septembrie 2002.

Acest Cod se adreseaza tuturor profesionistilor contabili definiti ca atare si angajatilor contabili din cadrul asociatiilor profesionale ale acestora patronate de CECCAR. Profesionistii contabili sunt definiti ca fiind acele persoane care lucreaza in cabinete/societati (al unui singur liber profesionist contabil, al unor parteneri sau forme asociative ale acestora) sau in industrie, comert, sectorul public ori in invatamant si care sunt membre al unui organism profesional afiliat membru al IFAC (cum este de pilda CECCAR).In vederea indeplinirii obiectivelor profesiunii contabile, profesionistii contabili din Romania trebuie sa respecte un numar de conditii preliminare sau principii fundamentale.

I.APLICAREA GENERALA A CODULUI
Codul recunoaste ca obiectivele profesiunii contabile sunt stabilite sa indeplineasca cele mai inalte standarde de profesionalism, sa atinga cele mai inalte nivele de performanta si sa raspunda cerintelor interesului public. Realizarea acestor obiective presupune satisfacerea a patru cerinte de baza:
- Credibilitatea.
- Profesionalism.
- Calitate a serviciilor.
- Incredere.
Codul are trei parti:

- Partea A se aplica tuturor profesionistilor contabili in afara de cazul cand s-a specificat ceva contrar;
- Partea B se aplica numai liber-profesionistilor contabili;
- Partea C se aplica pentru profesionistii contabili angajati.
Codul se bazeaza pe aceea ca, daca nu se prevede in mod special o limitare, obiectivele si principiile fundamentale sunt valabile in mod egal pentru toti profesionistii contabili, indiferent daca ei practica in calitate de liber-profesionisti sau ca angajati in industrie, comert, sectorul public, invatamant, etc.

Un profesionist contabil trebuie sa respecte urmatoarele principii fundamentale:
1.Integritatea
Un profesionist contabil trebuie sa fie sincer si corect in realizarea serviciilor profesionale. Integritatea implica nu numai onestitate pur si simplu, dar si abordarea ei in mod corect si veridic. Principiul obiectivitatii impune obligativitatea ca toti profesionistii contabili sa fie corecti, onesti si sa nu aiba conflicte de interese.
2.Obiectivitatea
Profesionistul contabil trebuie sa fie impartial si nu trebuie sa admita prejudecati sau abateri, conflicte de interese sau influentarea sa de catre altii in privinta incalcarii obiectivitatii. Profesionistii contabili isi desfasoara activitatea in multe domenii diferite si trebuie sa-si demonstreze obiectivitatea in imprejurari diferite. Liber- profesionistii contabili realizeaza rapoarte de certificare, presteaza servicii fiscale si alte servicii de consultanta manageriala.

Alti profesionisti contabili angajati intocmesc situatii financiare fiind subordonati altora, executa serviciile de audit intern si servesc in diferite functii financiare de conducere din industrie, comert, sectorul public si educatie. De asemenea, unii profesionisti contabili pregatesc si instruiesc pe cei care aspira sa intre in profesie. Indiferent de pozitie sau serviciul prestat, profesionistii contabili trebuie sa protejeze integritatea serviciilor profesionale si sa mentina obiectivitatea in rationamentul profesional.

3.Competenta profesionala si bunavointa
Profesionistul contabil trebuie sa indeplineasca serviciile profesionale cu bunavointa, competenta, asiduitate si are datoria permanenta de a-si mentine cunostintele profesionale si aptitudinile la nivelul cerut pentru a se asigura ca un client sau un patron este beneficiarul unui serviciu profesional competent, bazat pe ultimele evolutii din domeniul practicii, legislatiei si tehnicii.

4.Confidentialitatea
Profesionistul contabil trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor dobandite in timpul indeplinirii serviciilor profesionale si nu trebuie sa utilizeze sau sa divulge aceste informatii fara autorizare clara si expresa sau numai daca exista un drept legal sau profesional sau datoria de a face acest lucru.

5.Comportamentul profesional
Profesionistul contabil trebuie sa actioneze intr-o maniera conforma cu buna reputatie a profesiei si sa se abtina de la orice comportament care ar putea discredita profesia. Obligatia de a se abtine de la orice activitate care ar discredita profesia ceea ce presupune existenta unor responsabilitati ale profesionistului contabil fata de clienti, fata de terti, de alti membri ai profesiei contabile, de angajati si colaboratori, de patroni, si fata de publicul larg.

6.Normele tehnice si profesionale
Un profesionist contabil trebuie sa-si indeplineasca sarcinile profesionale in conformitate cu normele tehnice si profesionale relevante. Profesionistii contabili au datoria de a executa cu grija si abilitate instructiunile clientului sau patronului in masura in care sunt compatibile cu cerintele de integritate, obiectivitate si, in cazul liber-profesionistilor contabili, cu independenta (dupa cum se va vedea in Sectiunea 8 de mai jos). In plus, ei trebuie sa se conformeze normelor profesionale si tehnice emise de:
• IFAC (de ex. Standardele Internationale de Audit)
• Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate
• Ministerul Finantelor Publice
• C.E.C.C.A.R. si Camera Auditorilor Financiari
• Legislatia relevanta

Obiectivele si principiile fundamentale nu sunt destinate sa fie folosite pentru a rezolva problemele etice ale profesionistilor contabili intr-un caz bine determinat. Totusi, Codul ofera anumite linii directoare in ceea ce priveste aplicarea in practica a obiectivelor si principiilor fundamentale cu privire la numarul situatiilor tipice care se intalnesc in profesiunea contabila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.