Codreanu si legionarii

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Romania a fost in perioada interbelica o tara mediu dezvoltata, o tara in care ramura de baza era agricultura iar industria era in ascensiune. Societatea romaneasca a fost si acum o societate a contrastelor, existand o mare diferenta intre mediul urban unde locuiau cam 18% din totalul locuitori si cel rural.Prefacerile, avantul, progresele Romaniei in perioada interbelica s-au datorat desavarsirii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Codreanu si legionarii

Romania a fost in perioada interbelica o tara mediu dezvoltata, o tara in care ramura de baza era agricultura iar industria era in ascensiune. Societatea romaneasca a fost si acum o societate a contrastelor, existand o mare diferenta intre mediul urban unde locuiau cam 18% din totalul locuitori si cel rural.Prefacerile, avantul, progresele Romaniei in perioada interbelica s-au datorat desavarsirii statului national Romania Mare, ceea ce a sporit
potentialul uman si material al tarii. (2)
Extremele:

Intre 1918-1938, in politica romaneasca s-au afirmat extremele politice: extrema stanga si cea dreapta.Extrema stanga a fost reprezentata de PCR, constituit la 8 mai 1921 avand ca ideologie marxismul. A functionat de la inceput ca o sectie a Cominternului, internationala a treia comunista, cu sediul la Moscova, popularizand ideile acestuia. Datorita ideilor promovate, aceea a autodeterminarii nationale in 1924 a fost scos in afara legii, urmand sa lucreze in ilegalitate pana in 1944. (3)

Bazele extremei drepte in Romania au fost puse de Liga Apararii National Crestine, organizatie infiintata in 1923 de profesorul A.C. Cuza. Aceasta organizatie era anti-democratica, anti-semita, promovand idei nationaliste. La extrema dreapta a vietii politice interbelice din Romania s-a aflat miscarea legionara. Inceputurile acesteia dateaza din anii 1922-1923, cand Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938) a infiintat Asociatia Studentilor Crestini. Apoi aceasta intra in Liga Apararii National Crestine intemeiata de A.C.Cuza si se desprinde de liga in 1927, formand Legiunea Arhanghelului Mihail.

In 1930 Legiunea isi ia denumirea de Garda de Fier. Nationalista, cu o puternica tenta religioasa sI organizare paramilitara, Garda a promovat elitismul si cultul conducatorului ei - Capitanul. Aparuta din cauze interne, ca reactie la unele masuri discriminatorii ale guvernantilor, miscarea legionara nu a fost legata de nazism sau fascism. A avut insa o ascensiune favorizata de alunecarea spre dreapta a vietii politice europene. (4)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.