Codificarea si decodificarea informatiei

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.90

nivel: Liceu

In sistemele digitale informatia se transmite sub forma unor cuvinte binare adica ca siruri de cifre care iau valorile de "0" sau "1" si care poarta si numele de biti. Un bit este unitatea elementara de informatie si poate contine doar una din doua variante posibile: sau "0" sau "1" ("bit" vine de la "Binary digiT"). In functie de conotatia sa, un bit mai poate fi reprezentat si prin perechile "da[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Codificarea si decodificarea informatiei

In sistemele digitale informatia se transmite sub forma unor cuvinte binare adica ca siruri de cifre care iau valorile de "0" sau "1" si care poarta si numele de biti. Un bit este unitatea elementara de informatie si poate contine doar una din doua variante posibile: sau "0" sau "1" ("bit" vine de la "Binary digiT"). In functie de conotatia sa, un bit mai poate fi reprezentat si prin perechile "da" sau "nu", "adevarat" sau "fals". Cuvintele binare sunt o succesiune de biti de "0" si "1", pot fi reprezentate pe 4, 8 ,16,32, 64 biti .

Un cuvant binar reprezentat pe 8 biti in sistemul de numeratie binar se numeste Byte. Bitul cel mai din stanga este cel mai seminificativ si bitul cel mai din dreapta este cel mai putin semnificativ.Pentru un cuvant de lungime N biti se pot obtine 2N informatii diferite. Pentru reprezentarea informatiei pe 8 biti se pot obtine 28=256 de caractere diferite. Spre exemplu caracterul
alfanumeric "B" este codificat in sistemul binar astfel B = (10100101)2.

Pentru un cuvant de lungime pe 4 (biti) pot obtine 24 =16 informatii diferite (caractere) . Cu aceste 16 combinatii ale elemntelor 0 si 1 se pot reprezenta primele 16 numere din sistemul zecimal respectiv numerele de la 0 la 15 cu care se pot realiza operatii de adunare, scadere, inmultire si impartire. Spre exemplu cifra "3" se scrie ca succesiunea "0011" iar cifra "15" ca succesiunea de biti "1111".

Pentru a realiza operatii cu numere si mai mari este necesara o reprezentare a informatiei pe cuvinte de lungime mai mare de 4 biti. Aceasta este o reprezentare cantitativa in sistemul binar dar se pot face si reprezentari calitative cum este codificarea unei culori si a nuantelor ei.

Un exemplu de codificare calitativa este reprezentarea nuantelor de gri. Cu ajutorul cuvintelor de 4 biti se pot reprezenta 16 nuante de gri. Pentru a reprezenta mai multe nuante de gri este necesar sa se creasca numarul de biti al cuvantului binar. Pentru a obtine 256=28 nuante de gri trebuie sa se foloseasca un cuvant binar de 8 biti.

In afara sistemului binar (pentru codificarea informatiei ) se mai folosesc si alte sisteme de numeratie cum sunt codul hexazecimal, codul BCD etc.Codul hexazecimal permite codificarea numerelor de la 0 la 15 folosind un singur caracter ceea ce permite scrierea si interpretarea mai usoara a codurilor binare de lungime mare. Spre exemplu litera B in codul binar este "10100101" ( B=(10100101)2 iar in codul hexazecimal este "A5" adica B=(A5)H.Codul BCD codifica cifrele de la 0 la9 folosind codul binar.

Cantitatea de informatie dintr-un mesaj exprima cel mai mic numar mediu de semne binare din cuvintele necesare si suficiente pentru codificare si decodificare univoca a mesajului.Sirul de semne binare care reprezinta mesaje codificate cu aceste cuvinte constituie informatia propriu-zisa.

Sistemul in ordine numerica/naturala. Este utilizat pentru elemente temporare ale sistemului fara periodicitate. Orice element nou aparut afectea-za intregul sistem de coduri.
Sistemul in serie. Este o dezvoltare a sistemului in ordine naturala prin rezervarea de numere pentru eventuale aparitii de noi elemente in vocabularul de intrare.Sistemul pe grupe. Consta in atribuirea unui anumit numar de coduri fiecarei clase de elemente de reprezentat. De exemplu IJK poate indica: grupa I, subgrupa J si sortimentul K pentru elementul reprezentat.

Sistemul zecimal.Presupune divizarea vocabularului de intrare in 10 grupe, iar fiecare grupa in 10 subgrupe etc. In practica economica, acest sistem este folosit in codificarea conturilor in contabilitate.
Sistemul in sah. Se bazeaza pe construirea de tabele in care fiecare dimensiune specifica este o caracteristica a elementelor de reprezentat. Aplicarea sistemului este recomandata pentru clase de elemente care raman neschimbate, cum ar fi codificarea subansamblelor si pieselor unui utilaj.

Sistemul repetitiv. Consta in realizarea codului din caracteristicile elementelor de codificat. Sfera sistemului este limitata la un vocabular de intrare mai putin complex.Sisteme combinate: sistemul in ordine naturala pentru clase ale vocabularului de intrare, sistemul in serie pentru grupe, sistemul repetitiv pentru elemente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.