Clovis

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Bine instalat la Roma, Ricimer ducea o politica favorabila barbarilor [i se sprijinea pe vizigo]ii [i burgunzii cu care legase [i unele alian]e matrimoniale. Unii cercetatori moderni au fost in[elati de faptul ca il eliminase pe Avitus, "impratul vizigo]ilor", iar al]ii, fascina]i de inteligen]a [i cultura go]ilor, au facut din ace[ti "prieteni ai romanita]ii" aparatorii unei simbioze romano-germa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clovis

Bine instalat la Roma, Ricimer ducea o politica favorabila barbarilor [i se sprijinea pe vizigo]ii [i burgunzii cu care legase [i unele alian]e matrimoniale. Unii cercetatori moderni au fost in[elati de faptul ca il eliminase pe Avitus, "impratul vizigo]ilor", iar al]ii, fascina]i de inteligen]a [i cultura go]ilor, au facut din ace[ti "prieteni ai romanita]ii" aparatorii unei simbioze romano-germanice, e[uata in Galia din cauza victoriei slbaticilor barbari din nord, a francilor cei incul]i.

Se ignora insa faptul ca regii vizigoti se foloseau de romanii ajun[i in posturi inalte, dar recomandau o separatie strict intre go]i [i romani, diferen]ierea fiind impusa de altfel [i de puternicul lor arianism mandru [i exclusivist. Tratand cu Constanrinopolul [i cu complicitatea lui Ricimer, ei incercau sa isi asigure o pozitie dominanta in Occident. Astfel, ei au reusit sa se extinda in Spania si Galia, sa mareasca pretul serviciilor lor militare [i chiar sa rupa relatiile cu Roma, a[a cum a facut Euric in 466 cand 1-a eliminat pe fratele sau Theodoric al II-lea.

Istoria deceniilor urmtoare ar trebui privita ca urmare din aceast perspectiva: in Italia exista o opozitie a celor care nu doreau sa accepte o conducere "germanizata", iar in Galia un refuz al preponderen]ei - transformata chiar intr-o domina]ie directa - vizigo]ilor arieni. ~ndata ce influen]a go]ilor a inceput sa se diminueze, au inceput sa existe incercari de alian]a cu Constantinopolul. Totu[i, de fiecare data cand un imparat sprijinit sau trimis direct din Orient incerca sa restabileasca puterea "fac]iunii romane", eforturile sale erau in mod perfid ruinate de "partidul lui Ricimer".

Prima opozi]ie intampinata de hegemonia subterana a vizigotilor in Occident a venit din partea lui Maiorian. Spre deosebire de Ricimer, el a vazut in Avitus reprezentantul vizigotilor impotriva carora luptase deja la Tours, in 446, pe cand era in subordinea lui Aetius. Atunci cand Ricimer a fost numit patriciu [i a devenit astfel superiorul lui Maiorian, armata celui din urma a raspuns, iar pe 1 Apr 457, la Ravenna, [i-a proclamat conducatorul Augustus. ~ntr-un final, cei doi au ajuns la o in]elegere [i s-au recunoscut reciproc, Maiorian ca imparat, iar Ricimer ca generalissim, acord aprobat [i de Senat. Noul Augustus a mai fost proclamat o data, de aceasta data insa de toate trupele din Italia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.