Clonare umana

2x puncte

categorie: Religie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Anul 1997 a fost anul de răscruce pentru comunitatea internațională a oamenilor de știință. Clonarea umană - posibilitatea oferită de ingineria genetică de a obține indivizi identici, în serie - a scandalizat întreaga lume, mai ales morala creștină. Tehnica genetică ce permite clonarea ființei umane reprezintă, în realitate, o practică neo-alchimică pe care canoanele Bisericii o anatemizează, ală[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clonare umana

Anul 1997 a fost anul de răscruce pentru comunitatea internațională a oamenilor de știință. Clonarea umană - posibilitatea oferită de ingineria genetică de a obține indivizi identici, în serie - a scandalizat întreaga lume, mai ales morala creștină. Tehnica genetică ce permite clonarea ființei umane reprezintă, în realitate, o practică neo-alchimică pe care canoanele Bisericii o anatemizează, alături de vrăjitorie și magie.
....................................................

Ian Wilmut, primul om de știință care a reușit să cloneze un mamifer (oaia Dolly) nu este de acord cu clonarea reproductivă. Numeroși specialiști în clonarea animalelor, printre care și biologul Rudolf Jaenisch de la Whitehead Institute din Massachusetts, afirma că tentativele de clonare umană sunt nu doar sortite eșecului, dar și „iresponsabile” și „respingătoare”. Cercetătorul avertizează de mult că tehnica clonării dă greș foarte des la animale și a creat o veritabilă „galerie a ororilor”: malformații congenitale, diformități fizice, deficiențe ale sistemului imunitar, îmbătrânire prematură etc.

Cele mai multe animale clonate nu supraviețuiesc mai mult de câteva zile și prezintă o mulțime de anormalități: hipertrofie placentară, pneumonie, deficiențe hepatice, obezitate, îmbătrânire prematura etc. Ian Wilmut, creatorul oiței Dolly, primul mamifer clonat, a atras atenția că rata eșecurilor este extrem de ridicată.

El a amintit că abia la cea de-a 276-a tentativă a reușit să obțină o clonă viabilă, dar nu și perfectă. Acum câteva luni, cercetătorul irlandez a anunțat că Dolly este bolnavă și îmbătrânește prematur. Referitor la clonarea umana în scopuri reproductive, el a insistat că nimeni nu ar trebui sa o încerce. Alături de el au protestat o mulțime de alți savanți, care au calificat clonarea umana drept „sordidă”. O poziție dură față de acest eveniment au mai avut președintele Franței, Jacques Chirac, și Biserica Ortodoxă Rusă.

Clona este copia identică a unei persoane doar din punct de vedere genetic. Ca să putem spune că o clona este identică cu originalul ar trebui să se poată transfera inclusiv memoria și personalitatea acelei persoane în corpul cel nou, iar pentru moment (cel puțin în următorii zeci de ani) nici nu se pune problema unui asemenea lucru. Mai ales că nu se cunoaște nimic despre cum ar interacționa, cum s-ar comporta o clona umană ajunsă la maturitate, în relația cu celelalte ființe umane. Nu mă îndoiesc că pe undeva, prin lume, există persoane care încearcă să creeze clone umane și probabil că vor reuși dar, datorită reacțiilor pe care le-ar trezi în societate (în ultimul timp și din punct de vedere juridic), se văd obligați să acționeze discret.

Animalele transgenice pot fi folosite pentru cercetările medicale și farmaceutice. Ele pot fi produse prin transfer de nucleu. Daca sunt
introduse gene umane în organismele lor aceste animale transgenice (oi sau porci) pot produce proteine umane (în lapte) sau insulină pentru diabetici. Clonarea poate contribui și la tratamentul unor boli prin reprogramarea celulelor pieii (generând celule pancreatice pentru diabetici, respectiv neuroni pentru bolnavii de Parkinson) și înlocuirea celulelor bolnave cu cele noi. Prin clonare transplantarea de organe poate deveni o soluție de succes. Chiar dacă transplantarea de organe este un lucru curent la ora actuală, deseori este o criza de organe potrivite.

Xenotransplantul (transplantarea de organe de la o specie la alta) este o soluție a acestei crize deși poate duce deseori la o respingere a organului din cauza nerecunoașterii lui de către organismul beneficiarului. Se estimează că în viitor organele umane vor putea fi cultivate în afara corpului iar oamenii vor fi capabili să-și cloneze organele pentru transplante personale. Clonarea prin transferul de nucleu arata un adevărat potențial în agricultură prin îmbunătățirea fondului genetic și a produselor. Tot prin clonare se pot salva și speciile pe cale de dispariție.

Clonarea ar putea reduce patrimoniul genetic atât al oamenilor cât și al animalelor (de casă). Prin producerea de clone multiple apare riscul de a crea o populație formată din indivizi identici (nu este cazul în momentul de față). Acești indivizi obținuți prin clonare ar putea să sufere de aceleași boli sau să fie sensibili la același tip de agenți patogeni iar un singur virus ar putea extermina populația de pe o zonă întinsă, chiar o specie întreagă.

Clonarea ar putea acționa în defavoarea evoluției și prin faptul că oamenii s-ar putea decide să cloneze doar animalele cele mai potrivite pentru ei. Clonarea (ingineria genetică) ar putea fi folosită pentru a crea „omul perfect” (sau soldatul perfect - un scenariu des întâlnit la Hollywood) sau un om cu o putere fizică deosebită dar o inteligentă sub-normală, o subclasă genetică. Clonarea ar putea avea efecte dezastruoase in cadrul familiei căci un copil născut prin
clonarea tatălui, de exemplu, ar putea fi considerat un frate geamăn identic al originalului. Efectul psihologic asupra ființelor umane (clone sau originale) la un asemenea lucru nu este încă studiat și cunoscut.

În final dar nu în cele din urmă, care ar fi drepturile unei clone?
Cele ale unui frate geamăn sau ale unui copil al originalului? Ar avea măcar drepturile unei ființe umane? Iar dacă originalul ar ucide o clona de-a lui (sau invers) ce ar fi acest lucru din punct de vedere legal: o crima sau o sinucidere?

Chiar presupunând că s-ar reuși crearea unei clone a lui Iisus (iar acest lucru este de la bun început îndoielnic din cauza trecerii timpului și a autenticității relicvelor), ipoteza că ar avea "puteri divine" ar putea duce doar la presupunerea că Iisus a reprezentat o mutație genetică (spontană sau realizată de cineva) pe un fond de speculații religioase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.