Clisee lingvistice

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Gimnaziu

"- Ce mai nou ?
- Prost,monser...Este o criza,ma-ntelegi,care poti pentru ca sa zici,ca nu se poate mai oribila...S-a ispravit...E ceva care poti pentru ca...
- Lasa,Nae,ca se mai si exagereaza.
- Ce se exagereaza,nene ? Este o criza,care,asculta-ma pe mine,ca dv.nu stiti,care,ma-ntelegi,statul cum a devenit acum (...) cand te gandesti te-apuca groaza ,monser, groaza!..." ( I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clisee lingvistice

"- Ce mai nou ?
- Prost,monser...Este o criza,ma-ntelegi,care poti pentru ca sa zici,ca nu se poate mai oribila...S-a ispravit...E ceva care poti pentru ca...
- Lasa,Nae,ca se mai si exagereaza.
- Ce se exagereaza,nene ? Este o criza,care,asculta-ma pe mine,ca dv.nu stiti,care,ma-ntelegi,statul cum a devenit acum (...) cand te gandesti te-apuca groaza ,monser, groaza!..." ( I.L.Caragiale,Situatiunea )

Cuvintele si grupurile de cuvinte subliniate in text nu contribuie cu nimic la intelegerea ideilor,constituind un balast in economia comunicarii.Personajele isi ascund ignoranta in spatele acestor cuvinte repetate obositor.

Au ramas celebre,de asemenea,automatismele verbale din piesa O scrisoare pierduta: Aveti putintica rabdare,curat,stimabile s.a. , dovezi ale inculturii si superficialitatii personajelor ridiculizate de autor.

3. In exprimarea elevilor se constata,nu de putine ori,formulari stereotipe sau afectate,repetitii obositoare care scad sau chiar anuleaza valoarea comunicarii.Sa ne oprim asupra catorva situatii de acest fel,intalnite in vorbire sau in scris :
(a) Iata mai intai un fragment dintr-o discutie surprinsa intre doua colege :

- Ai vazut,tu,ce bine am stiut la istorie ? Am primit un zece,tu !
- Da,tu,dar nici eu n-am fost mai prejos !
Cuvantul tu,repetat fara rost,a devenit un tic verbal suparator,fara a face conversatia mai interesanta.
Este locul sa amintim ca in expunerile orale sau scrise ale unor elevi mai apar si alte ticuri,precum : "zice","stii","nu-i asa?".Un efort minim de supraveghere a propriei exprimari ar duce,cu siguranta,la eliminarea acestor cuvinte inutile si,implicit,la "limpezirea" comunicarii.

(b) "Darie era foarte mic,dar mama sa,care era foarte saraca,l-a trimis dupa bureti si surcele.Padurea era foarte frumoasa. El s-a intalnit cu paznicul padurii,care era un om foarte rau." ( Din lucrarea unui elev din clasa a V-a )Ne dam seama cu usurinta ca,prin inlocuirea cuvantului foarte,repetat abuziv,cu sinonime adecvate (copil pirpiriu,padure minunata,om hain),valoarea expresiva a fragmentului se va ameliora simtitor.

(c) "Eu sunt bine,sanatos,ceea ce iti doresc si tie.Doresc ca micile mele randuri sa te gaseasca sanatos (...) Si acum inchei mica mea scrisoare dorindu-ti sanatate..."

Randurile de mai sus reprezinta un exemplu tipic de exprimare-sablon, intalnita,din pacate,nu numai in scrisorile intocmite de cei de varsta scolara.Aceste "formule",folosite la inceputul si sfarsitul oricarei scrisori,desi corecte din punct de vedere gramatical,isi pierd aproape complet semnificatia, prin utilizare excesiva.O scrisoare "ingrijita" reprezinta un semn de respect fata de "destinatar"...

(d) Sunt destule cazuri in care se folosesc,mai ales in limbajul liceenilor,formulele : "Luceafarul poeziei romanesti" sau "Ceahlaul literaturii romane",care inlocuiesc numele lui M.Eminescu ,respectiv M.Sadoveanu,in aprecierile critice referitoare la acesti mari scriitori.Desi sintagmele poetice respective sunt remarcabile,prin intrebuintarea lor repetata au devenit clisee,adica formulari stereotipe care mineaza varietatea,nota personala a limbajului.

4. In lucrarile consacrate cultivarii limbii romane sunt consemnate deseori nenumarate clisee aparute in limbajul comun sau in publicistica,datorate mai ales modei, din randul carora notam : in cadrul,la ora actuala,problema,in principal s.a.Unele dintre clisee se nasc si din dorinta de exprimare "aleasa",menita sa epateze.Sunt aduse astfel in circulatie neologisme folosite cu insistenta sau in contexte inadecvate ca : major,ancorare,a (se) referi etc.

Un exemplu concludent in acest sens il ofera verbul a (se) axa,cu sensul figurat "a (se) orienta sau a (se) grupa in jurul unui obiectiv", folosit des si nu intotdeauna justificat in contexte ca : "Literatura noastra interbelica se axeaza pe ..." ; "In cuvantul sau, vorbitorul s-a axat pe ..." sau chiar "Raportul s-a axat in jurul problemei rebuturilor".

Nu trebuie sa uitam ca o comunicare inedita si "frumoasa" presupune,mai intai,transmiterea unor idei si sentimente deosebite,apoi o cunoastere foarte exacta a bogatelor forme de manifestare a limbii,in vederea unei cat mai corecte intrebuintari a faptelor lingvistice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.