Climatul terapeutic

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.50

nivel: Facultate

Fiecare factor poate fi analizat si integrat intr-un plan terapeutic, de exemplu fenomenele de conditionare operanta se pot destructura prin terapie comportamentala, evenimente psihotraumatizante majore aparute precoce in existenta persoanei sunt retraite intr-un mediu terapeutic securizant in cadrul unei psihoterapii de orientare psihodinamica, anxietatea si reactivitatea emotionala inadecvata se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Climatul terapeutic

Fiecare factor poate fi analizat si integrat intr-un plan terapeutic, de exemplu fenomenele de conditionare operanta se pot destructura prin terapie comportamentala, evenimente psihotraumatizante majore aparute precoce in existenta persoanei sunt retraite intr-un mediu terapeutic securizant in cadrul unei psihoterapii de orientare psihodinamica, anxietatea si reactivitatea emotionala inadecvata se pot analiza in cadrul unei terapii de grup de orientare experientialista, iar aspectele neurovegetative, tulburarile psihice majore comorbide si alti factori medicali se pot trata farmacologic.

In prezent exista o multitudine de procedee si metode de evaluare a dependentei de substanta si de interventie terapeutica pentru aceste tulburari. Din nefericire, latura psihodiagnostica si cea interventionala nu sunt corelate eficient, ceea ce poate fi una din posibilele explicatii ale frecventelor recidive din toxicomanii.

Daca unele metode de screening la nivelul populatiei clinice pot fi utilizate cu succes pentru depistarea consumului "ascuns" de droguri sau alcool, adresarea acestor subiecti depistati "pozitiv" la cabinetele de psihologie clinica sau psihiatrie, este departe de a fi adecvata.

In aceasta lucrare scopul principal urmarit a fost acela al stabilirii unui algoritm de evaluare si monitorizare a subiectilor diagnosticati cu dependenta de substante, care au depasit faza de sevraj, algoritm care include factori psihologici, biologici si de suport social, precum si anumiti factori specifici disponibilitatii spre schimbare terapeutica a pacientului.

In prima parte a lucrarii sunt prezentate concretizarile teoretice ale analizei factorilor implicati in schimbarea terapeutica la pacientii cu toxicomanii, cu sublinierea trasaturilor de vulnerabilitate psihologica si a metodelor de cuantificare a acestora. De asemenea, sunt explorate relatiile dintre elementele vulnerabilizante din perspectiva psihologica si aspecte particulare ale consumului de substante psihoactive.

In al doilea capitol este demonstrata congruenta factorilor biologici, psihologici si sociali in determinarea patologiei, in sprijinul ideii ca singura metoda de evaluare eficienta a acestor pacienti este una integrativa, care sa cuprinda toate cele trei dimensiuni ale patogenezei toxicomaniei.

Factorii de personalitate, implicatiile socio-culturale, importanta factorilor genetici si neurobiologici, toate aceste subcapitole argumenteaza in favoarea realizarii unei anamneze cat mai complete si pentru utilizarea unui arsenal de mijloace evaluatorii cat mai diversificat.

Procesul schimbarii terapeutice reprezinta un demers multifazic, non-linear, in care pacientul este angajat intr-o lupta cu propriile pulsiuni, cu presiunea mediului si cu alti factori care intretin comportamentul (reflexe instalate prin conditionare pavloviana sau operanta, modele familiale negative, pattern-uri de relationare conflictuala, lipsa unor metode adecvate de coping la stres etc).

In cadrul acestui capitol este analizata importanta interviului motivational, in cadrul caruia "plierea pe rezistentele pacientului" conduce, de multe ori, la schimbarea perspectivei subiectului asupra stadiului in care se afla. Referitor la acest aspect al stadiului evolutiv, modelul Prochaska-diClemente reprezinta o paradigma deosebit de utila din punct de vedere clinic, in functie de ea putand fi stabilite repere terapeutice, strategii de monitorizare, de crestere a motivatiei si compliantei etc. Tot in acest capitol este prezentat un nou instrument de evaluare, un algoritm pentru monitorizarea schimbarii terapeutice, axat pe urmarirea principalelor variabile care, in studii clinice, au corelat cu eficienta terapeutica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.