Climatul familial social-politic si cultural in cre s-a format Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

Pentru o analiza patrunsa de un spirit critic corect,consider ca este necesara o scurta incursiune asupra climatului familial,social-politic si cultural in care s-a format personalitatea viitorului mare scriitor.
Lumea copilariei si adolescentei lui Slavici au fost un mediu prielnic formarii scriitorului. Nascut la 18 ianuarie 1848 in satul Siria,de langa Arad,ca fiu al lui Sava Slavici,tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Climatul familial social-politic si cultural in cre s-a format Ioan Slavici

Pentru o analiza patrunsa de un spirit critic corect,consider ca este necesara o scurta incursiune asupra climatului familial,social-politic si cultural in care s-a format personalitatea viitorului mare scriitor.
Lumea copilariei si adolescentei lui Slavici au fost un mediu prielnic formarii scriitorului. Nascut la 18 ianuarie 1848 in satul Siria,de langa Arad,ca fiu al lui Sava Slavici,transilvanean,si al Elenei,moldoveanca,scriitorul a avut un adevarat cult pentru parintii sai,casa parinteasca i-a ramas in amintire ca o oaza a linistii si a pacii.

Parintii,rudele sau cei apropiati au fost pentru ele modele etice.Mama sa a fost primul dascal de morala,fiinta cea mai iubita si respectata.Dat fiind ca in Siria erau locuitori ce apartineau diferitelor nationalitati,romanii,maghiarii,secui,sarbi cehi,evrei,copilul Slavici a fost crescut in spiritul tolerantei pentru toti oamenii,indiferent de provenienta etnica sau de credintele lor.Mama sa il indemna:

Cand intalnesti in calea ta un roman-imi zicea mama-sa-i zici:"Buna ziua",dar maghiarului sa-i zici:"Io nopot!",iar neamtului:"Guten tag!",si treaba fiecaruia dintre dansii e cum iti da raspuns.Tu datoria sa ti-o faci si fata cu cei ce nu si-o fac pe a lor fata cu tine"
Anii petrecuti in satul natal au intiparit in sufletul scriitorului amintiri durabile care s-au pastrat toata viata si ne-au fost lasate in volumul memorialistic"Lumea prin care am trecut".Asemanarea cu Creanga este evidenta.Asemenea satului Humulesti,Siria lui Slavici este satul cel mai mare si mai de frunte dintre satele din podgorie.

Primele invataturi le primeste la scoala din Siria,unde il are ca invatator pe Avram Vostinar,cantaret de strana ca si badita Vasile al lui Creanga.Continua scoala la Arad,apoi la Timisoara si Satul Mare,in ultimul oras isi ia si Bacalaureatul in 1868. Intre 1869-1874 se afla la studii la Viena,ani foarte importanti pentru desavarsirea formarii lui intelectuale si pentru destinul lui de scriitor.Aici a studiat filozofia,dreptul,economia politica,pedagogia,istoria universala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.