Clima in Japonia

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.67

nivel: Liceu

Japonia este situată în zonele climatice temperate și subarctice. Are climat musonic.
Datorită întinderii mari pe latitudine există majore diferențe în privința climatelor regionale. Incepând cu regiunea Tohoku spre sud clima este temperată, în timp ce în regiunea Hokkaido are o climă subarctică cu ierni geroase. În plus, topografia muntoasă aduce variații regionale cu privire la precipitaț[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clima in Japonia

Japonia este situată în zonele climatice temperate și subarctice. Are climat musonic.
Datorită întinderii mari pe latitudine există majore diferențe în privința climatelor regionale. Incepând cu regiunea Tohoku spre sud clima este temperată, în timp ce în regiunea Hokkaido are o climă subarctică cu ierni geroase. În plus, topografia muntoasă aduce variații regionale cu privire la precipitații și temperaturi.
Vânturile suflă dinspre est în timpul verii și dinspre vest în timpul iernii. Marea Japoniei, care separă insulele de Asia, are un efect moderator asupra climei. Iarna nu este la fel de rece, iar vara la fel de caldă ca în China și Coreea. Ploile cad în principal în lunile de vară în est, dar nord-vestul primește ploaie de iarnă adusă de vânturi peste Marea Japoniei. Hakodate, în nord, are temperatura medie de -3°C în ianuarie și 19°C în iulie.
Temperaturi medii la Tokyo: în ianuarie de la +2°C la +8°C, în august de la +22°C la +30°C.
Media de precipitatii anuale se ridică la aproximativ 1700 mm, dar este neuniform repartizată de-a lungul anului. Sezonul ploios, numit baiu, apare la mijlocul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie, tocmai înainte de vara tropicală.
În regiunea Tokyo, și ân timpul toamnei se înregistrează precipitații ridicate.

TOAMNA (Septembrie, Octombrie, Noiembrie)
De la sfârsitul verii spre Septembrie, Japonia este adeseori lovită de taifun.Taifunul se naște din mari mase de aer tropical cu presiune joasă în Nordul Pacificului între latitudinile de aproximativ 5-20 de grade, și este aproape același fenomen ca uraganul și ciclonul din alte părți ale lumii. Când un taifun începe să ia forma, se miscă spre nord. În fiecare an, în timpul acestei perioade, împrejurul a 30 de tipuri de taifunuri, care de obicei 4 ating Japonia, câteodată cauzând mari distrugeri.
După mijlocul lunii Octombrie, Japonia se bucură în general de vreme bună, nu este nici rece și nici caldă. Țara se bucură de asemenea de vreme bună la începutul lunii Noiembrie. Mulți dintre pomi iau culoarea strălucitoare a toamnei, făcînd în acest timp al anului, împreună și cu înflorirea copacilor din primăvara, un sezon cu adevărat frumos.
IARNA (Decembrie, Ianuarie, Februarie)
Dupa sfârsitul lui Noiembrie, vânturile reci sezoniere încep să sufle dinspre continent. Aceste vînturi nord-vestice încep să ridice umezeala de pe Marea Japoniei și să lase mult din umezeala în formă de ploaie și zăpadă în vestul Japoniei fiind impiedicate să avanseze în est din cauza reliefului muntos din partea centrală a țării. Regiunea Hokuriku (prefecturile Fukui, Ishikawa, Toyama și Niigata) din fața Marii Japoniei, fiind separată de celelalte regiuni ale Japoniei de muntii inalți, este cunoscută pentru imensa ei zapadă.
În opoziție, zona Pacificului se bucură în general de ceruri senine în timpul iernii. În Tokyo, în ciuda norilor senini, temperatura din iarnă ajunge în jur de 5 grade, o diferență de aprox. 25 de grade față de temperatura din vară de 30 de grade.
Insulele din Prefectura Okinawa din depărtatul S-V au un climat subtropical cu temperturi mai puțin diferite dintre anotimpuri. Temperaturile din iarnă sunt mult mai moderate decât din alte părți ale țării.
PRIMĂVARA (Martie, Aprilie, Mai)
Când iarna îți ajunge sfărșitul, vânturile reci care bat dinspre continent devin mai slabe. În acest timp, masele de aer cu presiune joasă originare din China se opresc doar în Marea Japoniei; acest lucru dă putere începerii vânturilor din Sud care traversează această zonă cu presiune joasă dinspre Oceanul Pacific. Primul dintre aceste vînturi se numește ,, haru ichiban ". În timp ce anunță venirea caldei primăveri, cateodată cauzează avalanse și, trecând munții de pe coasta Marii Japoniei, este de altfel responsabil pentru vremea excepțional de caldă și uscată care, cateodată poate deveni sursa unor mari incendii.
În primăvara timpurie infloresc prunii, urmați de piersici. În timpul ultimelor zece zile din Martie infloresc cireșii, deci iubit de japonezi, incepe infloritul.
VARA (Iunie, Iulie, August)
Înainte de sosirea vremii varatice, Japonia are un sezon trist, plin de ploaie cunoscut sub numele de "baiu" . Din Mai până în Iulie se gasește aer rece cu presiune mare de pe Marea Ohotsk spre nordul Japoniei, în timp ce peste Oceanul Pacific se află un aer cald, umed cu presiune mare. În lungul liniei unde aceste două curente, cald și rece, se întâlnesc, se formează, cunoscut sub numele de "baiu zensen" sau "anotimpul ploios", un aer calduț cu presiune joasă. Acest "baiu zensen" care se extinde din sudul Chinei spre Arh. Japonez, și cauzează o perioadă prelungită de ploaie torențială.
După mijlocul lui Iulie, masele de aer dinspre Oceanul Pacific devin predominante și sezonul ploios se încheie, "baiu zensen" fiind impins spre nord. Vânturile sezoniere dinspre Oc. Pacific aduc caldura, aer umed în Japonia, și țara are vreme de vara mai multe zile cât temperatura este mai mare de 30 de grade.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.