Clima Terrei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Incalzirea climei nu-l preocupa doar pe el, ci si institutii de mare importanta precum Pentagonul, care, in 2003, a comandat un raport pe tema respectiva, prezentat de AgoraVox.

Document pastrat in seifuri

Concluziile sunt atat de alarmante incat cele mai inalte autoritati de la Washington le-au tinut sub lacat. Nu mai suntem in anii '70, cand tema era subiect de car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clima Terrei

Incalzirea climei nu-l preocupa doar pe el, ci si institutii de mare importanta precum Pentagonul, care, in 2003, a comandat un raport pe tema respectiva, prezentat de AgoraVox.

Document pastrat in seifuri

Concluziile sunt atat de alarmante incat cele mai inalte autoritati de la Washington le-au tinut sub lacat. Nu mai suntem in anii '70, cand tema era subiect de carti de science-fiction. Potrivit autorilor, "scopul acestui raport este de a imagina ceea ce este de neconceput, si anume respingerea frontierelor cercetarii actuale privind schimbarile climaterice, pentru a intelege mai bine implicatiile posibile pentru securitatea nationala a SUA".

"Raportul secret al Pentagonului privind schimbarile climaterice" a fost comandat de Pentagon sub conducerea lui Andrew Marshall, influentul consilier al lui Donald Rumsfeld. Autorii sunt Peter Schwartz, consultant la CIA si fost responsabil cu planificarea la Royal Dutch/Schell, si Doug Randall de la Global Business Network, un cabinet de consultanta cu sediul in California.

Documentul fusese "livrat" in octombrie 2003, dar divulgarea sa in afara sferelor militare a fost impiedicata de autoritatile americane, deoarece concluziile lui erau in opozitie cu tezele aparate in general de Administratia Bush. Aceasta apriga controversa a tinut in parte ascuns fondul raportului si, in mod paradoxal, cele mai importante parti ale mass-media au evocat slab concluziile lui.

Mai intai, trebuie subliniat demersul cu totul original al autorilor: nu este vorba despre a sti daca pamantul se incalzeste, nici in ce mod, ci de a se pune problema consecintelor pe care le poate avea o modificare brusca a climei asupra securitatii nationale a SUA. Nici vorba de filantropie aici, ci de un act politic, in sensul de a anticipa corect pentru a actiona mai bine.

In al doilea rand, autorii nu emit ipoteza unei modificari graduale a climei - care este cea pe care o evocam cel mai adesea - ci, mai curand, aceea a unei rupturi bruste, la orizontul anului 2010, adica maine, ruptura pe care o considera deosebit de plauzibila, luand in considerare indiciile stiintifice convergente si avand o privire retrospectiva asupra modificarilor climaterice intervenite in cursul ultimilor 20.000 de ani, in special in perioada denumita "Driasul recent" de acum 12.700 de ani, apoi in cursul unui episod de racire a pamantului, de acum 8.200 de ani, care serveste de referinta pentru scenariul avut in vedere, si, in sfarsit, in momentul micii ere glaciare, care a durat din secolul al XIV-lea pana in secolul al XIX-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.