Clima Romaniei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Coordonate geografice: 46 00 N, 25 00 E
Referinţe de hartă: Europa
Suprafaţă:
total: 238.391 km˛
pământ: 231.231 km˛
apă: 7.160 km˛
Poziţionare: Sud-estul Europei, la graniţă cu Marea Neagră, între Bulgaria şi Ucraina
Graniţă:
total: 2.508 km˛
ţări vecine: Bulga[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clima Romaniei

Coordonate geografice: 46 00 N, 25 00 E
Referinţe de hartă: Europa
Suprafaţă:
total: 238.391 km˛
pământ: 231.231 km˛
apă: 7.160 km˛
Poziţionare: Sud-estul Europei, la graniţă cu Marea Neagră, între Bulgaria şi Ucraina
Graniţă:
total: 2.508 km˛
ţări vecine: Bulgaria 608 km, Ungaria 443 km, Republica Moldova 450 km, Serbia şi Muntenegru 476 km (toată frontiera cu Serbia), Ucraina (nord) 362 km, Ucraina (est) 169 km
Linie de coastă: 225 km
Revendicări maritime:
zonă contigioasă: 24 nm
platforma continentală: până la 200 m sub nivelul mării
zonă economică exclusivă: 200 nm
ape teritoriale: 12 nm
Climat: temperat; ierni reci, înnorate cu ninsori şi ceaţă frecvente; veri însorite cu ploi şi furtuni frecvente
Teren: Câmpia Transilvaniei este separată de Podişul Moldovei prin Carpaţii Orientali şi de Câmpia Română prin Carpaţii Meridionali (Alpii Transilvăneni)
Extremele altitudinii:
cel mai scund punct: Marea Neagră, 0 m
cel mai înalt punct: Vf. Moldoveanu, 2.544 m
Resurse naturale: petrol (resurse în scădere), cherestea, gaze naturale, cărbune, sare, teren arabil, hidroputere
Folosirea terenurilor:
teren arabil: 41%
semănături permanente: 3%
păşuni permanente: 21%
păduri: 29%
altele: 6% (estimativ, 1993)
terenuri irigate: 31.020 km˛ (estimativ, 1993)
Riscuri naturale: cutremure mai severe în sud şi sud-est; structurile geologice şi climatul provoacă alunecări de teren
Mediu înconjurător - probleme curente: eroziune a solului şi degradare; poluare a apei; poluare a aerului în sud din motive industriale; contaminare a Deltei Dunării
Mediu înconjurător - înţelegeri internaţionale:
părtaşă la: Poluarea Aerului, Tratatul Antarctic, Biodiversitate, Schimbarea Climatului, Deşertificare, Specii pe cale de Dispariţie, Modificări ale Mediului Înconjurător, Risc de Dezastru Natural, Legea Mării, Interzicerea Testului Nuclear, Protejarea Stratului de Ozon, Poluarea provocată de Vase, Delte
semnate, dar încă nu ratificate: Poluarea Aerului - Poluanţi Organici Persistenţi, Protocolul pentru Mediul Antarctic, Protocolul de la Kyoto pentru Schimbarea Climatului
Geografie - notă: controlează cea mai uşor de traversat rută între Balcani, Republica Moldova şi Ucraina
CLIMA (descriere scurta)
Pe ansamblu clima Parcul Natural Portile de Fier se incadreaza in zona temperat continentala cu influente mediteraneene ce sunt resimtite atat datorita advectiilor frecvente de aer mai cald si umed de origine mediteraneana din vest cat si datorita advectiilor de aer tropical din sud-vest.
Climatul României este un climat de tip continental moderat. Particularităţile fizice şi geografice ale ţării precum şi poziţia sa în mijlocul continentului permit să se individualizeze un climat de tip "danubian". El constituie o tranziţie în acelaşi timp termică şi higrometrică între climatul mediteranean şi climatul mai rece la nord şi între climatul de vest, mai umid şi est, mai arid.
Fiind situată pe jumătate în peninsula Balcanică şi acoperind o suprafaţă eliptică, de 237.499 km˛, România ocupă mare parte din bazinul inferior al râului Dunăre şi regiunile din estul bazinului de mijloc al acestui râu. Se află atât la sudul, cât şi la nordul Munţilor Carpaţi, care formează bariera naturală între bazinele Dunării.
Amplasarea României îi dă un climat continental, în special în Vechiul Regat (la est şi la sud de Carpaţii Meridionali) şi mai puţin în Transilvania, unde climatul este mai mult moderat. O iarnă lungă şi severă (decembrie - martie), o vară fierbinte (aprilie - iulie), şi o toamnă prelungită (august - noiembrie) sunt principalele anotimpuri, cu o tranziţie rapidă din primăvară în vară. În Bucureşti, temperatura minimă zilnică în ianuarie este în jur de -7°C, iar maxima zilnică din iulie este de 39°C.

CLIMA (descriere detaliata)
Clima Romaniei este determinata in primul rand de pozitia ei pe glob, la jumatatea distantei dintre pol si ecuator, fiind strabatuta de paralela de 45o, precum si de pozitia sa geografica pe continent, la aproximativ 2000 km de Oceanul Atlantic, 1000 km de Marea Baltica, 400 km de Marea Adriatica si riverana cu Marea Neagra. Aceste particularitati confera climei un caracter temperat continental. Masele de aer dirijate spre teritoriul Romaniei in diferite contexte sinoptice, evolueaza intr-o gama foarte ampla mergand de la cele arctice, pana la cele tropicale (sahariene)cea ce confera climei un caracter de tranzitie. De asemenea, instabilitatea raporturilor dintre principalii centri barici determina variatii importante in durata mentinerii unui anumit context meteorologic; astfel se pot inregistra atat durate insemnate cu circulatie ciclonica aducatoare de precipitatii abundente si perioade importante cu regim anticilonic specific manifestarii fenomenului de seceta, cat si treceri rapide de la regimul anticiclonic la circulatia ciclonica si invers cu modificarile aferente in starea timpului.
Extinderea teritoriului tarii pe aproape 5° de latitudine mpune diferentieri mai mari intre sudul si nordul tarii in ceea ce priveste temperatura decat extinderea pe circa 10° de longitudine, astfel daca temperatura medie anuala in sudul tarii se ridica la circa 11° , in nordul tarii la altitudini comparabile valorile acestui parametru sunt mai coborate cu circa 3°C. Intre extremitatea vestica si cea estica a teritoriului national diferenta termica se reduce la un grad (10°C in vest, 9°C in est) in schimb diferentierile in privinta precipitatiilor sunt mai importante (circa 600 mm pe an in vest si sub 400 mm pe an in est).
Relieful tarii are un rol esential in delimitarea zonelor si etajelor climatice. Muntii Carpati formeaza o bariera care separa climatele continentale aspre din est de cele din vest de tip Oceanic si adriatic.
România este o ţară situată în sud-estul Europei, traversată de paralela 45, fiind la aceeaşi latitudine cu Bordeaux sau Veneţia. Ea prezintă un relief echilibrat compus în proporţii egale din munţi, dealuri şi câmpii. Între cele două războaie mondiale, istoricul Constantin C. Giurescu a comparat România cu un oraş medieval în care Ardealul şi Carpaţii constituiau fortăreaţa înconjurată de dealuri şi ale cărui şanţurii de apărare erau Dunărea, Nistrul, şi Tisa.
Dealurile si podisurile atenueaza la randul lor extremele climatice ca potential hidrotermic.Campiile si luncile mari din sudul tarii sunt culoare deschise pentru curentii atmosferici, unde totusi se manifesta o influenta carpatica de ameliorare a exceselor climatice.
Prezenta lantului montan si a dealurilor si podisurilor in centrul tarii determina insa aparitia a cel putin patru etaje climatice care difera profund de clima zonala. Primul etaj intre 300-1400 m are o clima calda pana la racoroasa (9°C-4°C) si mai umeda (600-700 pana la 1000-1100 mm); al doilea etaj, intre 1400-1800 m, are o clima rece si umeda (4°C-2°C si 1000-1400 mm); al treilea etaj, o clima foarte rece si umeda (2°C-0°C si 1000-1400 mm); al patrulea etaj are deasemenea o clima foarte rece si umeda (0°C si -2,7°C, 1200-1400mm). Etajarea pe verticala este evidenta pentru toate elementele si fenomenele meteorologice.
La scara tarii, valorile medii multianuale (100 ani) ale temperaturilor medii anuale sunt cuprinse intre -2,70C la 2500 m altitudine si 11,40C in sud-est (Constanta), iar mediile sumei precipitatiilor (fig. 2) tot ca valori multianuale sunt intre 385,5 mm si 500,9 mm in sud-est (la Constanta, respectiv la Calarasi) si intre 1000-1200 mm in zona montana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.