Clientul in afaceri

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Fiecare dintre noi s-a convins de faptul ca "meseria" de client nu este deloc simpla, ci, dimpotriva, se poate dovedi mult mai complicata decat cea de ofertant. Pentru ca orice client trebuie sa isi cunoasca perfect interesele si sa fie capabil sa decida alegerea ofertantului (ofertantilor) capabil(i) sa raspunda cel mai bine doleantelor sale. Mai mult decat atat, in timp ce ofertantul se gandeste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clientul in afaceri

Fiecare dintre noi s-a convins de faptul ca "meseria" de client nu este deloc simpla, ci, dimpotriva, se poate dovedi mult mai complicata decat cea de ofertant. Pentru ca orice client trebuie sa isi cunoasca perfect interesele si sa fie capabil sa decida alegerea ofertantului (ofertantilor) capabil(i) sa raspunda cel mai bine doleantelor sale. Mai mult decat atat, in timp ce ofertantul se gandeste la afacere, clientul vizeaza realizarea unui anumit proiect, ceea ce este mult mai dificil.

De asemenea, o afacere realizata de un ofertant poate raspunde, intr-o mai mica sau mai mare masura doleantelor clientului, acesta fiind cel care risca mai mult. Si, cu toate ca ambii parteneri pornesc, impreuna, in ceea ce am denumit "aventura" unei afaceri, clientul este cel care are de intampinat, adeseori, mai multi factori aleatori, de risc, chiar in conditiile in care se adreseaza unui ofertant ce a mai realizat proiecte de tipul celui care il intereseaza.

Pe de alta parte, clientul nu cunoaste, adeseori, decat intr-o mica masura, cum va reactiona mediul ambiental la proiectul sau. Si, in acest context, nu trebuie sa uitam faptul ca numarul opozantilor la nou este, inca, suficient de mare!...Cel "chemat" sa solutioneze acest complex "labirint" de interese, aceasta veritabila "confruntare", este intreprinzatorul [1] afacerii, respectiv, cel capabil sa se transpuna in rolul fiecarui client. Iar acest fapt implica, in mod evident, necesitatea cunoasterii tipologiei clientelei.

Rezulta, asadar, ca cel aflat in postura de client este "elementul" determinant, "vital" al oricarui gen de afacere.5.1 Tipologia clientilor in afaceriIn fata ofertantului, deci si a intreprinzatorului, (in cazul in care acesta nu este si producator de bunuri si/sau servicii), clientul poate avea atitudini diferite, in functie, spre exemplu, de cuantumul capitalului disponibil, de nivelul cunostintelor pe care le poseda, de scopul proiectului sau etc.

Iata, asadar, numai cateva dintre considerentele care justifica utilitatea cunoasterii fiecarei tipologii comportamentale a clientelei, tipologie care poate fi clasificata, conform opiniei specialistilor [2], dupa cum urmeaza:a) clientul care afirma: "Eu stiu tot" (atotcunoscatorul).

Adeseori, clientii, in loc sa permita interlocutorului formularea unei solutii, si-o impun pe a lor. Este cazul acelui gen de client care aduce la cunostinta intreprinzatorului decizia sa de a rezolva intr-o anumita maniera propriul proiect, fiind interesat numai de aflarea pretului tranzactiei si, in functie de acesta, urmand a decide pe cine va alege.

In situatia unei asemenea atitudini comportamentale manifestata de client, este foarte posibil ca acesta sa stapaneasca bine notiunile tehnice si tehnologice aferente afacerii. Si, in conditiile in care intreprinzatorul doreste sa isi asigure un castig, el sete cel care trebuie sa accepte servirea intereselor unui asemenea client.

Situatia este frecvent intalnita in unele industrii, mai ales in cele producatoare de automobile si/sau de bunuri de larg consum, acolo unde fabricantii cunosc, de regula, cum doresc sa arate noile lor produse si, drept consecinta, nu mai au nevoie nici de consulting exterior, nici de intreprinzatori creativi.

In alte cazuri, cum este cel al ramurii constructiilor (spre exemplu, in relatiile de subantreprenoriat), exista riscul ca, de regula, clientul sa se creada doar "stapanul" progresului si sa ignore posibilitatea de a fi ajutat cu (cel putin) o parere referitoare la solutii mai performante din punct de vedere economic.

In situatiile de genul celor mentionate, principala dificultate cu care se poate confrunta intreprinzatorul consta in a se face cunoscut ca aportor de idei, el trebuind sa determine schimbarea "opticii" clientului, in sensul de a-l considera nu un simplu executant, ci un realizator capabil sa gandeasca constructiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.