Claude Debussy

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 8.65

nivel: Liceu

Referat despre Claude Debussy
În acest timp, Pelleas era înscris în repertoriul Operei Comice pentru a fi reprezentat în 1902. Atunci avea să izbucnească celebra ceartă între compozitor și Maeterlinck. Acesta a rezervat rolul Melisandei soției sale, cântăreața Georgette Leblanc. Dar Debussy, auzind-o pe tânăra scoțiană Mary Garden, i-a încredințat imediat rolul. "Era într-adevăr aceeași [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Claude Debussy

Referat despre Claude Debussy
În acest timp, Pelleas era înscris în repertoriul Operei Comice pentru a fi reprezentat în 1902. Atunci avea să izbucnească celebra ceartă între compozitor și Maeterlinck. Acesta a rezervat rolul Melisandei soției sale, cântăreața Georgette Leblanc. Dar Debussy, auzind-o pe tânăra scoțiană Mary Garden, i-a încredințat imediat rolul. "Era într-adevăr aceeași voce dulce pe care o auzisem în adâncul sufletului meu..." Maeterlinck i-a retras atunci drepturile, i-a intentat o acțiune în justiție, dar Debussy a avut câștig de cauză.

În sfârșit, lucrarea a fost reprezentată într-o atmosferă vijelioasă, datorată unei cabale orchestrate de Maeterlinck și prietenii lui. În pauză, "debussiștii" și adversarii lor s-au luat la bătaie, fiind necesară intervenția poliției. Doar datorită calmului rece al lui Messager, aflat la pupitrul dirijoral, reprezentația a putut fi dusă la bun sfârșit.

În marea lor majoritate, criticii aveau să demonstreze o totală lipsă de înțelegere față de această lucrare. Cu toate acestea, a doua reprezentație a fost triumfală, iar Pelleas s-a jucat timp de trei luni cu casa închisă. Din acel moment, Debussy devenise un compozitor celebru.

Anii consolidării stilului
În 1903, Debussy a făcut cunoștință cu Emma Bardac, născută Moyse, femeie frumoasă, strălucitoare și, în plus, muziciană. Și-a dat întâlnire cu ea la Pourville în 1904, abandonându-și soția care, așa cum făcuse Gaby nu cu mult timp în urmă, a încercat să se sinucidă. Scandalul a izbucnit, presa și publicul au luat partea soției părăsite. Rupând cu toată lumea, Debussy s-a refugiat la Jersey, apoi la Dieppe, unde a terminat Marea. După un dublu divorț, Debussy și Emma Moyse s-au căsătorit în 1905. S-au instalat într-un elegant hotel particular din piața Bois de Boulogne, unde s-a născut fiica lor, Claude-Emma, zisă Chou-chou.

De atunci, Debussy a dus o viață confortabilă și retrasă, dedicată muncii, în timp ce renumele lui se răspândea în întreaga lume, iar Pelleas triumfa la Bruxelles, Berlin, Roma, Milano, apoi New York. Debussy a scris o mare parte a creației lui pentru pian (cea mai vastă din muzica franceză, după aceea a lui Faure) între 1902 și 1908,: Stampe, Măști și Insula veselă, cele două culegeri de Imagini, Childrens' Corner.

Principalele piese de muzică vocală au fost redactate în aceeași perioadă: Trei cântece din Franța, a doua serie din Serbările galante, Promenada celor doi amanți. În sfârșit, Imagini pentru orchestră, a căror orchestrație a fost terminată de A. Caplet. Două proiecte scenice după Edgar Poe nu au fost duse la bun sfârșit: Diavolul în turnul cu clopot și Căderea casei Usher.

Părțile terminate și schițele acestei a doua lucrări, recent completate de Juan Allende Blin atestă o intenție creatoare mergând încă mai departe decât Pelleas, în reînnoirea operei. În 1910, Debussy a fost invitat de Diaghilev să colaboreze cu D'Annunzio la o lucrare pe tema sfântului Sebastian, având-o pe Ida Rubinstein în rolul principal. Terminat în trei luni, Martiriul Sfântului Sebastian a fost reprezentat la Teatrul Châtelet de Baletele ruse, cu un succes destul de incert.

Diaghilev i-a comandat de asemenea lui Debussy baletul Jeux reprezentat în 1913, în coregrafia lui Nijinski, cu două săptămâni înainte de premiera agitată cu Sacre du printemps. Totuși, nici acest eveniment, nici subiectul "scandalos" (un discret joc erotic în trei) nu au fost cele care au sortit această lucrare magistrală indiferenței și uitării pe care avea să le cunoască până după al doilea război mondial.

Războiul din 1914 a trezit în Debussy sentimente naționaliste violente. Am putea găsi aici motivele ostilității față de Schonberg, pe care îl califica drept "periculos". În această perioadă, compozitorul a început să-și semneze lucrările "Claude Debussy, muzician francez", acesta fiind cazul celor 3 Sonate pentru violoncel și pian, flaut, violă și harpă, respectiv vioară și pian.

Din 1915 datează, în sfârșit, ultimele capodopere, cele Douăsprezece studii pentru pian și suita En blanc et noir pentru două piane. În 1917, deja grav bolnav, Debussy a apărut în public pentru ultima oară, pentru a cânta a treia sa sonată, împreună cu Gaston Poulet. Moartea lui avea să survină la Paris, în 1918.

Modernitate și îndrăzneli
De-abia astăzi începem să înțelegem modernitatea creației lui Debussy și să-i putem aprecia semnificația. El a regândit raporturile între elementele constitutive ale fenomenului muzical, a instaurat ierarhii mobile între acestea, creând forme inedite pentru fiecare nouă lucrare.

Limbajul lui denunța vetustul metodelor de apropiere analitică tradiționale, aflate încă la modă.Ireductibil la aceste metode, ca și la categoriile normative ale genurilor sau schemelor formale prefabricate, acest limbaj este în aceeași măsură ireductibil la acele categorii ale istoriei care provin din principiul filiației.

Într-adevăr, Debussy ne apare fără predecesori, ca și fără succesori imediați ("debussiștii mă omoară"). Predecesorul lui nu este Franck, ci Monteverdi; urmașii lui nu sunt palizii săi epigoni, ci Varese, Messiaen, Boulez. Debussy își anticipă cu jumătate de secol epoca.

Traiectoria lui este de o remarcabilă unitate: Debussy este pe deplin el însuși, dintr-o dată, în Preludiu la după-amiaza unui faun. Ultimele lui lucrări, scrise până în pragul morții, mult timp incorect înțelese, dacă ne raportăm la îndrăzneala lor, sunt creații vizionare: Studiile, En blanc et noir. Iar traiectoria lui este solitară, el neavând contemporani demni de acest nume decât în literatură (Mallarme) și în pictură (Monet din Nympheas).

S-au comentat mult influențele suferite de Debussy și chiar li s-a exagerat importanța. Nu se știe dacă Debussy a ascultat muzica lui Musorgski în timpul sejururilor sale în Rusia, iar el a vorbit puțin despre rezonanțele pe care i le-a suscitat partitura lui Boris Godunov, citită la Paris. Fără îndoială, el a găsit în această "artă de o sălbăticie ciudată", un principiu de independență pe plan armonic. Oricum ar fi, cu siguranță, dacă nu putem vorbi despre influență, este vorba cel puțin despre un rol "revelator" pe care muzicianul rus îl va avea asupra tânărului muzician francez, aflat în plină evoluție.

În ceea ce-l privește pe Wagner în schimb, problema este mai ambiguă. Interesul mai tardiv pe care Debussy l-a avut pentru muzica wagneriană, s-a îndreptat către planurile armonic, tematic, teatral. Cu toate acestea, în Pelleas "este vorba mai degrabă de arabescuri legate de personajele însele, doar cu variațiuni decorative și care nu irigă opera în totalitate" (Boulez).

Cuvântul cheie este dat de însuși Debussy: "De aici înainte ar trebui realizată căutarea de după Wagner (în timp) și nu după Wagner (în manieră)." Iată ceea ce caracterizează în egală măsură poziția divergentă în istorie, a celor doi muzicieni: unul se găsește profund înscris într-o linie care, venind de la Beethoven și de la romantici, merge către Schonberg, căutătorul "după Wagner".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.