Claude Achille Debussy

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.82

nivel: Liceu

Parintii lui Debussy nu i-au dat nici un fel de educatie serioasa de cultura generala. Cat despre darurile lui muzicale, cea careia ii revine intr-adevar meritul de a le fi descoperit si cultivat este doamna Maute de Fleureville, eleva a lui Chopin. Cunostintele sale de pian erau atat de stralucite incat in 1872 Debussy a fost admis la Conservatorul din Paris, la clasele lui Marmontel si Lavignac.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Claude Achille Debussy

Parintii lui Debussy nu i-au dat nici un fel de educatie serioasa de cultura generala. Cat despre darurile lui muzicale, cea careia ii revine intr-adevar meritul de a le fi descoperit si cultivat este doamna Maute de Fleureville, eleva a lui Chopin. Cunostintele sale de pian erau atat de stralucite incat in 1872 Debussy a fost admis la Conservatorul din Paris, la clasele lui Marmontel si Lavignac. Avea sa petreaca aici doisprezece ani, plini de conflicte si razvratire, dar educatia pe care a primit-o a fost intr-adevar foarte solida.

In 1879, cu toate ca nu se intelegea cu tanarul Debussy, Marmontel l-a recomandat pe acesta doamnei Nadejda von Meck, misterioasa si pasionata protectoare rusa a lui Ceaikovski, care cauta un "pianist-cititor" care putea, de asemenea, sa predea copiilor ei muzica. Cele trei sejururi in Rusia pe langa doamna von Meck, prelungite de calatorii in Austria si Italia urmau sa aiba consecinte importante asupra lui Debussy: imbogatire culturala, intalniri cu muzicieni, audierea marilor lucrari. Intre timp, Debussy a devenit elevul lui Guiraud la Conservator.

Invatamintele acestuia, care il indemna pe muzician sa reflecte asupra artei si tehnicii sale, i s-au potrivit in mod deosebit lui Debussy, care s-a legat de maestrul sau printr-o veritabila prietenie. In 1883, a fost admis pentru a concura la premiul Romei, dar nu a obtinut decat premiul al doilea, cu cantata Gladiatorul (pierduta). Doar odata cu l'Enfant prodigue ("Copilul minune"), Debussy a reusit sa castige marele premiu, anul urmator. Atunci cand a fost anuntat, el a spus "Fie ca voi fi crezut sau nu, pot totusi sa afirm ca intreaga mea bucurie s-a legat de maestrul sau printr-o veritabila prietenie.

In 1883, a fost admis pentru a concura la premiul Romei, dar nu a obtinut decat premi@ ("Copilul minune ("Copilul minune"), Debussy a reusit sa castige marele premiu, anul urmator. Atunci cand a fost anuntat, el a spus "Fie ca voi fi crezut sau nu, pot totusi sa afirm ca intreaga mea bucurie s-a legat de maestrul sau printr-o veritabila prietenie. In 1883, a fost admis pentru a concura la premiul Romei, dar nu a obtinut decat premi@ebussy a. In 1888 a facut o prima calatorie la Bayreuth; s-a intors in 1889 si a devenit "nebun dupa Wagner".

Mai tarziu, avea sa-si renege cu si mai multa violenta "idolul". Tot in 1889, la Expozitia universala, Debussy a descoperit muzica Extremului Orient. In acelasi an, a citit partitura de la Boris Godunov de Mussorgski pe care Saint-Saens o adusese din Rusia. Dar aceste descoperiri muzicale pareau sa raspunda unor rezonante interioare proprii, mai mult decat sa exercite "influente" asupra lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.