Clasificarea traseelor de alpinism

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Traseele alpine pentru catararea libera sunt clasificate in functie de gradul lor de dificultate. Uniunea internationala a asociatiilor de alpinism (U.I.A.A.) noteaza gradele de dificultate cu cifre romane (de exemplu, traseu cu dificultate de gradul IV). In tara noastra ele sunt redate cu cifre romane si literele latine A si B. Literele desemneaza limita minima de dificultate (A) si pe cea maxima[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasificarea traseelor de alpinism

Traseele alpine pentru catararea libera sunt clasificate in functie de gradul lor de dificultate. Uniunea internationala a asociatiilor de alpinism (U.I.A.A.) noteaza gradele de dificultate cu cifre romane (de exemplu, traseu cu dificultate de gradul IV). In tara noastra ele sunt redate cu cifre romane si literele latine A si B. Literele desemneaza limita minima de dificultate (A) si pe cea maxima (B) (de exemplu, traseu cu dificultate de gradul IV A sau IV B). Clasificarea traseelor de alpinism este urmatoarea: gradul I -- usor; gradul II -- dificultate medie; gradul III -- dificil; gradul IV -- accentuat dificil; gradul V -- foarte dificil; gradul VI -- extrem de dificil si gradul VII -- exceptional de dificil.

Traseele de gradul I (usor) au diferente de nivel de pina la 80 m si in parcurgerea lor miinile se folosesc la mentinerea echilibrului. Traseele de gradul II (dificultate medie), cu diferente de nivel cuprinse intre 81 si 120 m, sunt strabatute prin sprijin cu una din miini; alpinistii incepatori merg legati in coarda.Traseele de gradul III (dificil) au diferente de nivel de 121-140 m si necesita folosirea din loc in loc a pitoanelor intermediare in loc de prize. Pe aceste trasee se intilnesc pasaje verticale sau surplombate a caror escaladare cere forta; asigurarea si autoasigurarea sunt obligatorii.

Traseele de gradul IV (accentuat dificil), cu diferente de nivel de 141-180 m si cu mari dificultati in catarare, sunt escaladate de catre alpinisti experimentati, antrenati sistematic si timp indelungat, deoarece necesita o tehnica perfecta.Traseele de gradul V (foarte dificil) sunt caracterizate de diferente de nivel cuprinse intre 181 si 250 m, solicita din partea alpinistilor forta foarte mare, tehnica de catarare rafinata, fiind rezervate numai pentru cataratorii rezistenti si cu o bogata experienta. In majoritatea cazurilor este folosita coarda dubla.

Traseele de gradul VI (extrem de dificil) cu diferente de nivel de 251--350 m sunt destinate celor mai buni alpinisti, intrucit strabaterea lor presupune multa agilitate si forta exceptionala in degete.
Traseele de gradul VII (exceptional de dificil) sunt parcurse numai de alpinistii cu un antrenament deosebit. Ele au diferente de nivel de peste 400 m pe verticala stincii. Asemenea obstacole sunt rareori depasite cu ocazia primei tentative de escaladare.

Traseele alpine pentru catararea artificiala se clasifica astfel: Ao -- trasee de catarare in care unele pitoane se folosesc ca prize, fara sa fie necesare scaritele; A.l -- trasee pentru parcurgerea carora sunt utilizate pitoanele, carabinierele si scaritele: A.2, A.3 si A.4 -- trasee extrem de dificile, cu stanca compacta sau friabila, surplombate, tavane, fisuri inchise care cer cataratorilor eforturi si deprinderi extrem de mari.Traseele destinate catararii libere de gradele I-VII si cele pentru catararea artificiala Ao-A.4 se subimpart in pasaje de una la n lungimi de coarda, avind aceeasi apreciere de dificultate.

Masivul Bucegi ofera alpinistilor peste 1 000 de trasee alpine, unele usoare, iar altele de maxima dificultate. Atat abruptul estic al culmii principale, dominat de Muntii Costila, Caraiman si Jepi, cat si cel nordic, reprezentat prin culmile Morarului si Bucsoiului, se constituie in cele mai frumoase si mai interesante trasee alpine romanesti. La aceasta se mai adauga traseele din Vama Strunga, Muntii Gutanul, Strungurile Mari si Tatarul. Dintre cele mai importante si de maxima dificultate mentionam: Fisura mult dorita, Fisura Policandrului si Fisura suspendata din Peretele Vulturilor; Fisura Albastra, traseele Sperantei si Lespezilor din peretele Vaii Albe; Blidul Uriasilor, Santinela din Blidul Uriasilor si Fisura Mare din peretele Costilei; traseele Aurei Irimia si 23 August din peretele sudic al Claii Mari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.