Clasificarea si codificarea marfurilor

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.64

nivel: Liceu

Codul este o combinatie de elemente simbolice, prin care se reprezinta o informatie. Aceste elemente pot fi litere (cod alfabetic), cifre (cod numeric), cifre si litere (cod alfanumeric). Codificarea este operatiunea de transpunere in cod a elementelor definitorii ale unor obiecte sau servicii. Relatia dintre clasificare si codificare este definita de gradul de interdependenta sau de suprapunere a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasificarea si codificarea marfurilor

Codul este o combinatie de elemente simbolice, prin care se reprezinta o informatie. Aceste elemente pot fi litere (cod alfabetic), cifre (cod numeric), cifre si litere (cod alfanumeric). Codificarea este operatiunea de transpunere in cod a elementelor definitorii ale unor obiecte sau servicii. Relatia dintre clasificare si codificare este definita de gradul de interdependenta sau de suprapunere a acestora. Principalul obiectiv al codificarii este identificarea.

In cazul in care preia si semnificatii ale relatiilor existente intre elementele multimii, codificarea indeplineste si functia de reprezentare a clasificarii.In conditiile proliferarii unei mari diversitati de clasificare, a devenit necesara gasirea unor solutii de uniformizare a lor pe plan mondial. Acest obiectiv s-a atins in 1973, cand pentru America s-a elaborat codul universal al produselor, iar pentru Europa, codul european al articolelor.

Primul sistem se bazeaza pe un cod format din 12 caractere numerice, in care prima cifra este cheia simbolizarii, urmatoarele 5 desemneaza producatorul, inca 5 numere arata produsul, iar ultima cifra este de control. Sistemul european se bazeaza pe un cod din 13 numere, in care primele 2 cifre arata tara de origine, 5 producatorul, 5 produsul si ultima este cifra de control.

Codurile se citesc pe sistem scaner. Scanerul este un echipament informatic, cu ajutorul caruia se citesc prin metode de lectura optica, datele codificate si simbolizate prin sistemul cod de bare, bazat pe codul european al articolelor. Codul cu bare asigura simbolizarea caracterelor numerice prin alternarea unor bare de culoare neagra cu spatii albe.Citirea acestui cod presupune existenta unei case de marcat electronice, prevazuta cu dispozitiv de citire optica, conectat la un calculator.

Standardizarea si atestarea calitatii produselor si serviciilor
Standardizarea are ca obiectiv principal elaborarea de documente de referinta (standarde) care cuprind solutii ale problemelor tehnice si comerciale, referitoare la produse si servicii. In practica industriala si comerciala, prin standard se intelege o specificatie utilizata unei utilizari curente. El trebuie sa fie accesibil publicului larg si este aprobat de un organism calificat pe plan national sau international. Standardizarea are ca obiective principale:ridicarea calitatii produselor si serviciilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.