Clasificarea muschilor

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Stratul II cuprinde :
- m. romboid cervical, are forma relativ triunghiulara, se insera cranial pe ligamentul cervical, iar caudal pe unghiul cervical al spetei, avand rol de basculator al spetei.
- m. dintat ventral cervical (seratul ventral), are forma relativ triunghiulara, insera cranial pe apofizele transverse ale ultimelor cinci vertebre cervicale, iar caudal pe suprafata serat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasificarea muschilor

Stratul II cuprinde :
- m. romboid cervical, are forma relativ triunghiulara, se insera cranial pe ligamentul cervical, iar caudal pe unghiul cervical al spetei, avand rol de basculator al spetei.
- m. dintat ventral cervical (seratul ventral), are forma relativ triunghiulara, insera cranial pe apofizele transverse ale ultimelor cinci vertebre cervicale, iar caudal pe suprafata serata a spetei, avand rol de extensor al gatului si basculator al spetei.
- m. splenius, bine dezvoltat la cal, redus la oaie, se insera cranial pe occipital si caudal pe apofizele spinoase toracale, avand rol de extensor al gatului si inclinator lateral al capului.

Stratul III cuprinde :
- m. semispinal al capului (marele complex), este un muschi masiv format din doua portiuni, una dorsala poligastrica si una ventrala semipenata. Se insera cranial pe apofizele articulare cervicale si pe occipital, iar caudal pe apofizele spinoase si transverse ale vertebrelor toracale, avand rol de extensor al capului si gatului, dubland ligamentul cervical de care este usor aderent.
- m. lungul capului (micul complex) este un muschi alungit, se insera cranial pe apofiza mastoidiana, caudal pe apofizele cervicale si transverse toracale, actionand ca extensor si inclinator lateral al capului si gatului.

- m. lungul atlasului, este un muschi fuziform care se insera cranial pe aripa atlasului, iar caudal pe apofizele articulare cervicale si transverse toracale, actionand ca extensor si inclinator lateral al gatului.Stratul IV , cel mai profund are o dispozitie segmentara, nedepasind in general doua vertebre alaturate. Cuprinde :
- m. multifid cervical , se gaseste in partea dorso-laterala a vertebrelor cervicale este alcatuit din fascicule scurte dispuse in trei straturi, avand rol de extensor si inclinator lateral al gatului.

- m. intertransversali cervicali, unesc procesele transverse si articulare apartinand la doua vertebre vecine, fiecare muschi prezentand trei portiuni, avand rol de inclinator lateral al gatului.
- m. oblicul mare (caudal) al capului, este dispus oblic intre cranial aripa atlasului si caudal apofiza spinoasa a axisului, actionand ca principal rotator al capului.
- m. oblicul mic (cranial) al capului, de forma patrulatera se insera cranial mobil pe apofiza jugulara si creasta mastoidiana si caudal fix pe aripa atlasului, fiind un extensor si de inclinator lateral al gatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.