Clasificarea contractelor civile

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.51

nivel: Facultate

In imensa varietate a contractelor se pot desprinde unele categorii mai importante, a caror clasificare se poate face dupa mai multe criterii (asemanatoare cu cele privitoare la actele juridice), precum: continutul, modul de formare, scopul urmarit de catre parti, modul de executare. Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice.

Definitie: [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasificarea contractelor civile

In imensa varietate a contractelor se pot desprinde unele categorii mai importante, a caror clasificare se poate face dupa mai multe criterii (asemanatoare cu cele privitoare la actele juridice), precum: continutul, modul de formare, scopul urmarit de catre parti, modul de executare. Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice.

Definitie: Contractele reprezină convenția dintre 2 sau mai multe persoane în scopul de a produce efecte juridice.
Contractul este un acord între 2 sau mai multe persoane în scopul nașterii unui raport juridic.
Încheierea contractelor este guvernată de principiul libertății contractuale, deoarece orice contract este creația unei voințe umane.

O parte este obligată prin contract numai pentru că și-a exprimat dorința în acest sens și numai în limitele în care a convenit. Principiul libertății contractuale se exprimă și prin aceea că o persoană poate încheia orice fel de contract, poate să determine prin voința sa clauzele contractuale și efectele pe care contractul urmează să le producă.De asemenea părțile pot să schimbe, să modifice sau să stingă obligațiile exprimate în contract.

Sub aspectul formei încheierii contractului, libertatea contractuală se exprimă prin ceea ce se numește consensualism; contractul se încheie prin simplul acord de voință al părților. Contractul reprezintă principalul izvor de obligații. Dacă o convenție este legal făcută, ea are "putere de lege" între părți.

Însemnătatea contractului, ca mijloc de stabilire a celor mai variate relații între persoanele fizice și juridice se învederează (este evidentă) în toate domeniile, de la cele mai firești și mai simple activități ale oamenilor (ca de pildă, cumpărarea celor necesare traiului), pînă la conducerea economiei naționale și la stabilirea relațiilor internaționale.
Contractul are un puternic rol educativ în viața societății noastre; el introduce în relațiile dintre oameni simțul răspunderii pentru îndatoririle ce le revin și promovează relații de colaborare, educă oamenii în sensul disciplinei contractuale.

Necesitatea unor clasificari generale ale contractelor . Categoria juridica pe care o cuprindem sub denumirea de contract are o sfera foarte bogata . Ea inglobeaza o varietate deosebita de specii de contracte. Abstragandu-se din aceeasi specii cele mai generale caractere , lasandu-se la o parte particularitatile si toate celelalte laturi specifice , in teoria si practica dreptului a fost determinata categoria juridica a contractului , ca izvor de obligatii civile.

Clasificarea ne da putinta sa intelegem ca, in fond , toate nenumaratele contracte speciale se incadreaza in diferite tipuri , ale caror caracteristici pot fi exprimate succinct , dar cuprinzator, in insesi denumirile date acestor tipuri. Fiecare dintre clasificarile rezultate prezinta insemnatate pentru stabilirea regimului juridic aplicabil speciilor de contracte ce se subsumeaza fiecarui tip.

Cand spunem , de exemplu, despre un contract, ca este bilateral sau sinalagmatic, vom sti, fara sa fie necesar sa adaugam alte precizari , ca acelui contract i se va aplica un anumit regim juridic , care este valabil pentru toate contractile sinalagmatice , fara deosebire. Toate clasificarile generale la care ne vom referi in continuare sunt necesare tocmai pentru ca reduce la un limbaj sintetic o varietate nesfarsita de forme juridice.

Criteriile de clasificare a contractelor. In literatura juridica au fost concretizate urmatoarele criterii de clasificare a contractelor :
a) dupa manifestarea de vointa a persoanelor;
b) in functie de modul de formare a contractelor ;

c) dupa modul in care se echivaleaza prestatia unei parti ;
d) dupa modul de executare ;
e) in functie de reglementarea legala ;
f) in functie de caracterul contractelor;
g) in functie de clauzele contractului;

a) Dupa manifestarea de vointa a persoanelor distingem:
Contracte: 1. Unilaterale, 2. Sinalagmatice

1. Contractele unilaterale – sunt acele contracte in care numai una dintre parti isi asuma obligatii . Sunt doua sau mai multe parti contractante dar numai una isi asuma obligatii , spre deosebire de actul juridic unilateral care este incheiat de o singura parte ;- Ex.: imprumutul, comodatul, depozitul, donatia fara sarcina, mandatul gratuit.
Este diferit de actul unilateral, care este efectul unei singure vointe.(testamentul)

Utilitatea practica a distinctiei: numai in cadrul contractului sinalagmatic se pot pune probleme privind riscul contractual, exceptia de neexecutare. Pentru cele 2 forme sint diferite probele prin inscrisuri.

Cel mai des intalnit este contractul de donatie. Alte exemple de contracte unilaterale : imprumutul (una din parti se obliga sa dea ceva altei parti, bani, bunuri..); depozitul ( casuta de valori). 2. Contractul juridic sinalagmatic – da nastere la obligatie reciproce intre parti deoarece ambele parti au in acelasi timp si drepturi si obligatii, fiecare parte este totodata si creditor si debitor; Ex.: vinzarea-cumpararea, schimbul, locatiunea, contractul de asigurare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.