Clasicismul francez

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.56

nivel: Gimnaziu

Cu acest termen sunt desemnate transformarile artistice din perioda 1750-1830.Influentat de gandirea din Secolul luminilor ,neoclasicismul impune dominatia rigorii ,avand drept modele de arta greaca si cea romana .Antichitatea se impune din nou ,in opozitie cu conceptiile baroce .Scoaterea la lumina in 1748,a asezarilor romane de al Pompei si Herculanum favorizeaza o interpretare nuantata a Antich[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasicismul francez

Cu acest termen sunt desemnate transformarile artistice din perioda 1750-1830.Influentat de gandirea din Secolul luminilor ,neoclasicismul impune dominatia rigorii ,avand drept modele de arta greaca si cea romana .Antichitatea se impune din nou ,in opozitie cu conceptiile baroce .Scoaterea la lumina in 1748,a asezarilor romane de al Pompei si Herculanum favorizeaza o interpretare nuantata a Antichitatii .

Aceasta "noua lectura" este menita sa duca la redescoperirea simplitatii si profunzimei naturii ,spre deosebire de trairile superficiale ale rococo-ului. Temele mitologice si antice ,sunt din nou prezente.In timpul primului Imperiu (1804-1814) ,neoclasicismul devine stilul oficial .Revolutia franceza se foloseste si ea de acest stil pentru a evidentia virtutile patriotice ,regandind valorile antice in termeni morali .Artisutul trebuie sa fie acum o persoana angajata civil ,care sa-i invete pe ceilalti faptele eroilor antici,simuland astfel virtutea.

Fara efecte decorative ,pictura neoclasica incearca perfectiunea neteda, punand accent pe forta reprezentarii;ea se foloseste de gesturi teatrale,sugerand eroismul.Artistul neoclasic isi controleaza inspiratia ,supunand-o examenului ratiunii sale . Arhitectura neoclasica regaseste sobrietatea si monumentalitatea arhitecturii antice ,ale carei elemente frontonul,coloana,le foloseste. J a c q u e s –G e r m a i n Soufflot proiecteaza o opera grandioasa pentru reconstituirea bisericii Sainte Genevievedin Paris devenita apoi Pantheonul.

El este construit dupa un plan in cruce greceasca ,inaltat cu o mare cupola. La Madelaine din Paris proiectata de Pierre Vignon, este un templu peripter simbolizand legatura dintre puterea lui Napoleon (in onoarea caruia a inceput constructia ) Imperiul Roman .
Manifestul neoclasicismului in pictura este considerat a fi lucrarea lui Jacques –Louis David (1748-1825) ,Juramantul Horatilor. Ea este riguros compusa pe o retea de verticale si orizontale,intr-o gama cromatica retinuta,toate aceste ealemente de limbaj plastic conferind operei lui David echilibru ,calm si armonie.

Elev al lui David, Jan Auguste Dominique Ingres (1780-1867) este unul dintre ultimii mari reprezentanti ai stilului clasic si conservator francez ,pictura sa aducand in acelasi timp o inoire acestui stil ,care il poate situa printre preromantici.Sustinator pasionat al predominatiei liniei asupra culorii el creaza forme aproape sculpturale,opunandu-se prin aceasta unei cromatici abundente.Marea Odalisca de la Luvru este considerata astazi ca o chintesenta a conceptiei artistice a lui Ignes Nbudul este tratat sculptural ,cu o mare precizie si,in acelasi timp ,cu o mare delicatese a tusei.Catre 1830 idealurile antice ale neoclasicismului se vor risipi in fata idealurilor romantice care incepusera sa se manifeste.


ROMANTISMUL

Romantismul este o miscare europeana care se manifesta inca de la inceputul secolului al XIX-lea .Promovand lirismul,fantezia,libertatea de expresie ,cultul naturii acest curent apare ca reactie impotriva clasicismului .Sensibilitatea romantica refuza orice constrangere rationala si moralizatoare (asa cum este cazul neoclasicismului )si lasa un loc important irationalului ,intuitiei ,instinctului ,trairii .La inceput,este o miscare literara pentru ca apoi sa-si puna amprenta ai asupra picturii .El reliefeaza izolarea artistului in lumea sa interioara ,singuratatea sa in fata viziunilor si sentimentelor sale.

Theodore GERICAULT (1791-1824) ete primul pictor romantic francez ,insa moartea sa prematura lasa o opera destul de putin intinsa.Pluta Meduzei ,poate cea mai inspirata lucrare a sa este inspirata dintr-o intamplare reala pe care Gericault o trateaza cu un exceptional simt al tragicului .

Eugene Delacroix (1798-1863) este reprezentantul major al romantismului ;el cauta sa transpuna in pictura starile de spirit si referintele literare care caracterizeaza aceasta miscare .O lucrare grandioasa este Moartea lui Sardanapal :ultimele ore de viata ale regelui sunt ilustrarea unui dezastru in care cele mai pretioase bunuri (femei,scalvi,bogatii) sunt distruse sub ochii sai .Atitudinile personajelor sunt contorsionate ,iar folosirea contrastelor cromatice ,de umbra si lumina servesc la exprimarea tragediei care are loc.

In Anglia,peisajul romantic este pus in valoare de John Constable (1776-1837),peocupat de variatiile luminii si ale atmosferei . El influenteaza peisagistii romantici francezi si ,indirect ,pe impresionisti .
William TURNER (1775-1851) este atras si el de peisaje ,dand o viziune onirica si fantastica metamorfozelor colorate ale luminii si spatiilor ,parca miscatoare ,pe care le picteaza .Abandonarea aproape totala a oricaror referinte la real il face sa apara ca un precursor al impresionismului.
Pictura lui Caspar-David Fridrich (1774-1840)este reprezentativa pentru romantismul german,temele sale de predilectie fiind peisajele si ruinele ,sub o lumina rece ,evidentiind relatia om-natura .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.