Clasicism si romantism cu G.Calinescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.35

nivel: Liceu

Clasicism-Romantism sant doua tipuri ideale, inexistente practic in stare genuina, reperabile numai la analiza in retorta "
Clasicul si romantismul reprezinta niste modele teoretice, intangibile. Calinescu a realizat portretul omului clasic/romantic:

A Individul clasic este utopia unui om perfect sanatos trupeste si sufleteste, "normal" (slujind drept norma altora), deci "ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasicism si romantism cu G.Calinescu

Clasicism-Romantism sant doua tipuri ideale, inexistente practic in stare genuina, reperabile numai la analiza in retorta "
Clasicul si romantismul reprezinta niste modele teoretice, intangibile. Calinescu a realizat portretul omului clasic/romantic:

A Individul clasic este utopia unui om perfect sanatos trupeste si sufleteste, "normal" (slujind drept norma altora), deci "canonic ".
Individul romantic este utopia unui om complet "anormal" (intelege exceptional), dezechilibrat si bolnav, adica cu sensibilitatea si intelectul exacerbate la maxim, rezumand toate aspectele spirituale de la bruta la geniu. Expresiile trebuiesc luate intr-un sens cu totul literar, evitandu-se confuzia cu patologia medicala.

Din punct de vedere sanitar, eroul clasic e "sanatos" cu o sanatate insa de tipul gladiator care presupune o insuficienta a antenelor nervoase.Romanticul, se stie, este maladiv, infirm, tuberculos, nebun, orb, lepros (citam suferintele "clasice" ale romanticului) atribuindu-i-se utopic o complexitate senzoriala si sufleteasca mai mare decat acesti bolnavi o au in realitate.

Trupeste, eroul clasic e "mai mare", fara expresie clara, adanca, de o oarecare asprime lapidara. Clasicismul a cultivat indeosebi arta statuara, unde se evia din motive tehnice ridiculul dimensiunilor reale. Eroul clsic este in acelasi timp un semizeu ori un rege cu ascendenta divina (Achille) incat iluzia de "mai mare" este canonica, inerenta formulei dignitatii umane, caracteristica clasicismului. [..]
Eroul romantic e cocosat, orb, schiop, etc. sau in fine niciodata "normal" frumos, ci de o frumusete stranie, de o delicateta maladiva. [..]

Sub raportul varstei, clasicul are o unica varsta incerta, de tanar perfect dezvoltat ( varsta lui Achille). Romanticul e foarte tinar (13-14 ani femeia) sau foarte batran.
Trei sant profesiile clasicului: rege, pastor, vanator sau, mai bine ziss, una singura, de rege care pastoreste si vineaza (razboiul e implicat).

Sant clare acum motivele de ordin speculativ pentru care istoria confirma preferinta in romantism pentru profesiile urmatoare: proletar, calugar, student, militar, puscarias, marinar, nobil, doctor , savant, femeie usoara, bufon, calau, vrajitoare etc. [..], clasicul e un om ca toti oamenii (canonici, normativi, nu reali), romanticul e un monstru in toate: un monstru de frumusete sau de uratenie, de bunatate ori de rautate, ori de toate acestea amestecate. [..]

Clasicul are o perceptie de sine stearsa, e obiectiv, mod de a spune ca nu se distinge de categoria lui ideala, romanticul are un stentiment de sine acut subiectiv, de unde orgoliul.
Clasicul trateaza o unica sau unice teme, doar usor variate. Romanticul cauta ineditul.

Clasicul "imita" modelele. Romanticul "intenteaza".
Clasicul aplica "reguli", e "preceptistic. Romanticul e independent, revolutionar. [..]Clasicul cultiva starile clare, logice; Romanticul, starile de noapte, ilogice. >>

De asemenea, Calinescu a creat o analiza a epocilor istorice din punct de vedere al clasicismului, romantismului si al barocului. "Antichitatea elina era clasica, cu umbre romantice. Evul mediu e romantic cu persistenta de forme clasice. Renasterea e neoclasica, cu mari tulburari romantice. Epoca moderna e romantica cu inclinari spre baroc."; si al tarilor europene: "Spania poseda educatie clasica si temperament romantic, in parte de origine gotica;

Germania suflet romantic si aspiratii clasice. Franta are temperament clasic, oroare teoretica de romantism si e profund calofilica; totusi e capabila de a exprima si romanticul, poate din cauza factorului rasial gotic. Italia este clasica, antiromantica, cu propensiune spre baroc."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.