Clasicii intarziati - occidentalizarea

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Dimitrie Cantemir, pe care noi il cunoastem cu vesmintele europenesti, imbraca totusi ca domn straiele tarii si nu se gandi deloc sa cultive poezia, teatrul, sa faca scoli cu preocupari literare. Alunecarea inceata a moravurilor s-a facut nu atat prin mergerea romanilor in Apus, cat prin coborarea acestui Apus asupra noastra in chipul presiunii politice. Austria, Rusia (la inceputul occidentalizar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasicii intarziati - occidentalizarea

Dimitrie Cantemir, pe care noi il cunoastem cu vesmintele europenesti, imbraca totusi ca domn straiele tarii si nu se gandi deloc sa cultive poezia, teatrul, sa faca scoli cu preocupari literare. Alunecarea inceata a moravurilor s-a facut nu atat prin mergerea romanilor in Apus, cat prin coborarea acestui Apus asupra noastra in chipul presiunii politice. Austria, Rusia (la inceputul occidentalizarii ei) se amesteca din ce in ce mai mult in treburile tarilor dunarene, si "nemtii cu coada" sunt tot mai des vazuti pe aceste meleaguri. Epoca fanariota a contribuit si ea la dezorientalizare. Grecii aveau puternice legaturi cu Apusul, indeosebi cu Italia, si de foarte multe ori autorii francezi si italieni ne-au sosit prin Arhipelag.

Vreme de un secol pregatirea pentru intrarea in alta lume se face in
limba. Graiul bisericesc nu mai este indestulator spre a exprima notiuni mai tehnice si limba se neologizeaza. La Miron si Nicolae Costin, Niculce, Axinte Uricarul, D. Cantemir, Radu Popescu, Greceanu,
Stolnicul Cantacuzino intalnim numeroase elemente noi, printre care
sunt de notat acelea din ramura literara: eleghie, comedie, melanholie,
simfonie, fantasie.

In Ardeal, agentul occidentalizarii fu catolicismul. La 5 septemvrie
1700 se semna definitiv in Alba-Iulia actul de unire, in urma caruia
romanii aderenti ai noii biserici capatau in Blaj un seminar, afara de
un numar de burse (prilejuri de a 545b12f veni in contact cu Apusul) la
"Colegiul Pazmanyan" si "Colegiul Sfanta Barbara" din Viena si la "De
Istoria literaturii romane Timp de cinci ani petrecut-am la Roma si-n vremea aceasta, Vrednic de laur fiind, mi s-au dat cele doua diplome.

Roma in studii mi-a fost de-ajutor si-i aduc multumire, Caci bibliotecile ei mi-au fost totdeauna deschise. Propaganda Fide" din Roma. Asa se ivi scoala blajeana, ai carei ilustri exponenti sunt Samuil Micu-Clain (1745--1806), Gheorghe Sincai (1754--1816) si Petru Maior (1760--1821), dintre care ultimii doi au stat cinci ani la Roma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.