Clasa sociala si comportamentul consumatorului

1x punct

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Clasele sociale sunt multidimensionale si relativ omogene. Clasa sociala este bazata pe mai multe dimensiuni. Pentru ca un grup de oameni sa constituie o clasa sociala ei trebuie sa fie omogeni nu numai in raport cu o singura variabila ci in functie de o combinatie de variabile.

In general variabilele luate in considerare pentru delimitarea claselor sociale sunt grupate in trei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clasa sociala si comportamentul consumatorului

Clasele sociale sunt multidimensionale si relativ omogene. Clasa sociala este bazata pe mai multe dimensiuni. Pentru ca un grup de oameni sa constituie o clasa sociala ei trebuie sa fie omogeni nu numai in raport cu o singura variabila ci in functie de o combinatie de variabile.

In general variabilele luate in considerare pentru delimitarea claselor sociale sunt grupate in trei categorii: variabile economice (ocupatia, venitul si averea), variabile de interactiune (prestigiul personal, asocierea si socializarea), si variabile politice (puterea, constiinta de clasa si mobilitatea). Dinamica claselor sociale. Comportamentul claselor sociale este dinamic deoarece el reflecta schimbarile din mediu. Clasele sociale nu sunt statice, ele se schimba in timp, desi de obicei nu mult si nu rapid.

Clasa sociala are o pozitie ierarhica. De obicei, clasele sociale sunt aranjate intr-o ierarhie incepand de la statutul cel mai scazut pana la cel mai mare. Astfel, membrii unei specifice clase sociale percep membrii altor clase sociale ca avand fie un statut mai mare fie unul mai mic decat al lor propriu. Acest aspect ierarhic al claselor sociale este important pentru marketeri. Consumatorii pot cumpara anumite produse deoarece acestea sunt sprijinite de membrii propriei lor clase sau de membrii claselor superioare si consumatorii pot evita alte produse deoarece ei le percep ca fiind produsele claselor mai joase.

Studiile de marketing incearca sa identifice clasa sociala de apartenenta dat fiind faptul ca membrii acesteia manifesta, in general, un comportament asemanator in ce priveste:
- produsele consumate si semnificatia sociala a acestora;
- ritmul de adoptare a noilor produse;
- utilizarea pretului ca indicator al calitatii;
- locul si momentul cumpararii;
- timpul afectat cumparaturilor;
- mijloacele de plata utilizate, etc.

8.2 Aplicatii ale stratificarii sociale in marketing
Imbracamintea si moda. Imbracamintea ofera o rapida aluzie vizuala a culturi legate de haine a clasei sociale a purtatorului. Si, din cauza vizibilitatii, imbracamintea serveste ca un simbol al diferentierii sociale.Membrii unei clase specifice difera in termeni de ceea ce ei considera modern sau de bun gust.

Decorarea casei. La extinderea la care casa unei familii este cetatea ei, decorul casei va furniza aluzii la pozitia clasei sociale a familiei. Dintre toate camerele din casa, camerele de zi par sa fie expresia cea mai buna a modului in care doreste o familie sa fie vazuta de altii si mai ales de cei cu care familia se viziteaza. De aceea, mobilarea camerelor de zi este probabil sa fie mai sensibila la influentele de clasa. Continutul casei este considerat de unii atat de important incat exista cercetatori care au dezvoltat scari ce folosesc prezenta si conditiile de mobilare a camerelor de zi pentru a masura pozitia de clasa sociala a familiilor.

Ocuparea timpului liber. Clasa sociala afecteaza timpul liber intr-o diversitate de directii. Tipul de petrecere a timpului liber preferat este bazat pe activitati care sunt preferate de oameni cu aceleasi sau foarte apropiate niveluri de statut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.