Clara noapte - Tudor Arghezi

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.17

nivel: Liceu

Poezia este o descriere în versuri, structurată pe două strofe. În prima strofă sunt redate în mod direct sentimentele de admirație față de tabloul de natură. Eul liric trăiește intens acestă magie ,,Adâncit în visul dulce al reflexelor de lună” .
Cadrul natural este creionat cu ajutorul enumerației: clara undă, lacul, vântul. Tabloul pare unul încremenit, lipsit de viață, dar tră[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Clara noapte - Tudor Arghezi

Poezia este o descriere în versuri, structurată pe două strofe. În prima strofă sunt redate în mod direct sentimentele de admirație față de tabloul de natură. Eul liric trăiește intens acestă magie ,,Adâncit în visul dulce al reflexelor de lună” .
Cadrul natural este creionat cu ajutorul enumerației: clara undă, lacul, vântul. Tabloul pare unul încremenit, lipsit de viață, dar trădează un sentiment de tristețe, ce pare să-l răspândească toate aceste elemente. Numai vântul pare să rupă acestă monotonie și frumusețe ce pare ireală: ,,Abia vântul șerpuiește printre crengi de salcii verzi”.

Strofa a doua întărește acestă idee de magie, ireal: ,,Noaptea clară într-un basmu de magie schimbă balta”/ Oh, ce aur curge-n trestii ce cad una peste alta”/ Peste tot plăceri nespuse bat din aripile lor”.
Domină în acest tablou imaginile vizuale care conturează o frumusețe de basm, accentuată și de epitetele cromatice: ,,Clara undă argintoasă”, ,,salcii verzi”,,ce aur curge-n trestii”.

Frumusețea peisajului se accentuează și prin metafora ,,plăceri nespuse bat din aripile lor”. În acestă armonie și liniște o imagine auditivă îndeamnă la visare, astfel eul liric contopindu-se în frumusețea eternă a naturii: ,,Tainic cântă-n ulmul falnic singuraticul cinflor;/ El doinește, și în ochii-mi se răsfrânge, clară, balta”.
Se remarcă prezența eului liric care trăiește intens fiecare transformare a naturii: ,,Adâncit în visul dulce”, ,,în ochii-mi se răsfrânge”.
Frumusețea peisajului înfioară sufletul, care se lasă cuprins de magia naturii.

Metafora ,,Clara noapte”, cu epitetul antepus, accentuează ideea că este o noapte deosebită, în care sentimentele par a se naște din fiecare element descris al unei naturi ce pare de vis.
Poezia este alcătuită din două strofe de 5 versuri (cvintet), rima este pereche- fără ultimul vers-, măsura 16 silabe.
Poezia impresionează prin muzicalitatea versurilor, prin armonia ce se degajă din cadrul descris, dar și prin nota de mister ce conturează un univers inedit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.