Civilizatiile orientului apropiat

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Analiza structurilor socio-economice ale civilizatiei mesopotamiene si egiptene demonstreaza ca, incepand cu mileniul al VIII-lea exista o continuitate in ceea ce priveste caracterul mixt al sistemului lor economic, care inca de la inceputuri prezinta doi factori esentiali: hidro-agricultura si crestere animalelor. Chiar daca este vorba de mentinerea sistemului de irigatii al Nilului sau al Eufrat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Civilizatiile orientului apropiat

Analiza structurilor socio-economice ale civilizatiei mesopotamiene si egiptene demonstreaza ca, incepand cu mileniul al VIII-lea exista o continuitate in ceea ce priveste caracterul mixt al sistemului lor economic, care inca de la inceputuri prezinta doi factori esentiali: hidro-agricultura si crestere animalelor. Chiar daca este vorba de mentinerea sistemului de irigatii al Nilului sau al Eufratului, incepand din mileniul al III-lea, cei doi factori amintiti mai sus vor asigura trecerea de la o societate comunitara la una stratificata. Sfarsitul acesteia este marca de aparitia fenomenului urban.

Fara indoiala ca si alti factori vor fi invocati in explicarea nasterii procesului de urbanizare. Dintre acestia, amintim in primul rand schimburile la mare distanta. Presiunea demografica va avea drept consecinta dezvoltarea tehnologica si intensificarea schimburilor, ceea ce va determina o inflorire deosebita a aglomerarilor de tip urban si o transformare a organizarii sociale. Inovatiile tehnologice vor ocupa un loc important in evolutia acestor fenomene diverse: plugul determina o extensiune a teritoriilor, carul permite comunicatiile, roata olarului favorizeaza intensificarea schimburilor ceramice, metalurgia determina realizarea unor unelte mai solide. Inventarea scrierii va fi strans legata de dezvoltarea birocratiei si a organizarii politice.

2. Tipuri de scriere
Scrierea cuneiforma
Prin scriere cuneiforma intelegem desemnarea aspectului exterior al acesteia, care se prezinta sub forma unei combinatii de semne in forma de cuie gravate pe tablite de argila. Acest aspect se datoreaza faptului ca scribul folosea, tinand strans in mana, o bucata de trestie taiata oblic la un capat, cu care grava tablitele de argila proaspata prin lovituri scurte si rapide.

Tablitele erau apoi puse in cuptoare, capatand astfel o tarie si o rezistenta care le facea indestructibile. Acesta era insa numai un procedeu care a servit scrierilor diverse a caror structura interna difera radical. Distingem astfel scrierile sumero-akkadiene si cele elamite.Scrierea sumero-akkadiana a fost denumita astfel, pentru ca ea a fost folosita mai intai de sumerieni, iar apoi de akkadieni. Se generalizeaza progresiv incepand cu mileniul al III-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.