Civilizatiile Americii Centrale si de Sud

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Primii locuitori ai Americii au sosit aici probabil cu 20 de mii sau 40 de mii de ani in urma. Cu toate eforturile depuse de arheologi, nu se poate stabili o data mai exacta. In jurul anului 40.000 i.e.n. oamenii au luat in stapanire partite nelocuite ale pamantului si probabil ca atunci au migrat primii oameni in America, prin "podul" existent in vremea aceea intre Siberia si Alaska.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Civilizatiile Americii Centrale si de Sud

Primii locuitori ai Americii au sosit aici probabil cu 20 de mii sau 40 de mii de ani in urma. Cu toate eforturile depuse de arheologi, nu se poate stabili o data mai exacta. In jurul anului 40.000 i.e.n. oamenii au luat in stapanire partite nelocuite ale pamantului si probabil ca atunci au migrat primii oameni in America, prin "podul" existent in vremea aceea intre Siberia si Alaska.

Dezvoltare izolata
Aceasta fasie de uscat a existat pana la sfarsitul erei glaciare, cand o mare parte a cantitatii de apa a Pamantului era inmagazinata in calotele de gheata si astfel nivelul marilor era mult mai scazut fata de nivelul de azi. Primele popoare ale Americii au fost probabil vanatori care au trecut pe istmul intercontinental urmarind vanatul. Urmasii lor, intr-o mie de ani, au populat intregul continent, si au ajuns la extremitatea sa sudica, in neprimitoarea Tara de Foc.

Cu o mie de ani mai tarziu s-au topit calotele de gheata, a disparut istmul, si continentul era despartit de Asia de Stramtoarea Bering.

Cu toate ca stramosii eschimosilor au sosit pe barci in Alaska mult mai tarziu, si s-au stabilit atat in Nordul indepartat inghetat cat si in Groenlanda, oceanele au despartit popoarele Americii de schimbarile produse in alte locuri. Societatile americane s-au dezvoltat in mod independent, izolate de restul lumii. Acest fapt explica aparitia tarzie a diferitelor civilizatii americane, si faptul ca populatia bastinasa a Americii n-a reusit sa ajunga la un nivel mai inalt de dezvoltare, ca de exemplu inventarea rotii si a scrierii cu litere.

Pe langa acestea, in America chiar si calul a fost necunoscut pe cand in Asia si in Europa, timp de mai multe secole acesta a fost "masina" cea mai de pret. Abia in secolul al XVI-lea calul a fost adus de cuceritorii spanioli. Din aceste cauze societatile Americii difereau foarte mult de societatile europene sau de cele asiatice. In lipsa cronicilor scrise, multe aspecte ale vietii lor sunt acoperite de mister.

Bastinasii Americii
Cristofor Columb a crezut ca prin traversarea Oceanului Atlantic a ajuns in India, si pe bastinasii intalniti i-a denumit indieni. Ei poarta si azi aceasta denumire nascuta dintr-o eroare.

In realitate indienii nu apaitineau unui singur popor. Aveau unele trasaturi comune: piele maronie-rosiatica, pometi proeminenti, par negru, ochi de culoare inchisa sau - cum a constatat stiinta medicala - frecventa mare a grupei sanguine B. Dar statura si aspectul general erau foarte diferite, vorbeau peste o suta de limbi, aveau obiceiuri, traditii si culturi foarte diferite.
Popoarele "indiene" difereau unul de altul mult mai mult decat popoarele Europei in orice moment al istoriei. Aceasta si datorita faptului ca multitudinea mediilor inconjuratoare a marcat diferentele, obligand societatile indiene sa se adapteze la munti, la campii, la mlastini, la tundre si la paduri tropicale. Indienii Americii de Nord au devenit agricultori la marginea preeriei, vanatori, iar in California pescari.

Cei care s-au stabilit mai la sud, s-au ocupat de agricultura, care se baza pe cultivarea porumbului. Aici au aparut culturi dezvoltate, dintre care unele erau in perioada de inflorire cand, in 1492 Cristofor Columb a ajuns in Lumea Noua.

In doua zone s-au format culturi dezvoltate: in America Centrala (cuprinzand si partea centrala si de sud a Mexicului) si in America de Sud in zona lantului muntos al Anzilor.

Societatea Olmeca
Dintre civilizatiile americane cunoscute cea mai veche este a olmecilor din Mexicul de Est. Centrul sau se afla intr-o zona de padure tropicala mlastinoasa - de neinteles de ce pe acest teritoriu ostil au construit imense centre de cult asemanatoare unor orase cu movile de pamant artificiale uriase, pe varful carora odinioara se aflau temple. Cu toate dimensiunile lor mari, aceste centre nu erau orase adevarate, desi in timpul ceremoniilor religioase se adunau aici o mare multime de oameni, dar locuitorii permanenti nu puteau fi mai multi de cateva sute de preoti si slugile lor.

Pana azi templele din lemn au disparut, dar s-au pastrat monumentele olmece uriase, cioplite din piatra, si sculpturi de dimensiuni mai mici executate din jad, bazalt si obsidian (ultimele doua sunt roci vulcanice). De cele mai multe ori reprezentau animale - jaguari, acvile, rechini - inzestrate cu trasaturi omenesti, pentru ca sa devina si mai ingrozitoare.

Cultura olmeca s-a format in jurul anului 1200 i. e. n. si pana in anul 800 i. e. n. s-a extins in mare parte a Americii Centrale si pe litoralul Oceanului Pacific, apoi dupa 400 de ani, din cauze necunoscute, a decazut: Totusi, in secolele urmatoare apar din nou constructii monumentale, sculpturi fantastice si zei olmeci dovedind ca mostenirea lasata de acest popor a dainuit in America Centrala ca o traditie putemica si continua. Pe de alta parte, pana azi nu s-a descoperit inca scrierea olmeca, cu toate ca dupa perioada olmeca a aparut imediat o forma a scrierii in hieroglife.

Cu cateva sute de ani mai tarziu, in jurul anului 150 era noastra, s-a inaltat primul oras adevarat in America. La 50 de km Nord-Est de actualul Ciudad de Mexico se intind ruinele Teotihuacanului, la Nord de teritoriile olmece, in inalta si fertila Vale Mexicana.

Pana azi nu s-a reusit identificarea poporului care a construit acest ansamblu imens de piramide, palate, case si ateliere, ale carui strazi rectangulare formau o grila patrata.

Cea mai mare constructie a orasului, Piramida Soarelui, are o inaltime mai mare de 60 m. Teotihuacan era sigur un centru comercial important si un oras sfant, deoarece si dupa multe sute de ani de la decaderea lui domnitorii azteci veneau aici in pelerinaj. Istoria lui este un mister, deoarece nu a ramas nici un indiciu despre formarea lui, despre viata lui si nici despre distrugerea lui definitiva in jurul anului 700 e. n.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.